Českému rozhlasu: Jediný způsob, jak odvrátit nařčení z manipulace, je zveřejnit zdroje

16. 10. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 4 minuty

Vážený pane generální řediteli Duhane, vážený pane vedoucí oddělení průzkumů ČRo Hradecký,

Existuje jen jediná obrana proti tomu, aby byl Český rozhlas jako instituce veřejné služby napadán za manipulaci názory voličů, zaviněné diletantským provedením průzkumů agenturou ppm factum (u ČT se mimo vlastních "odborníků" našly agentury dvě - SC&C a STEM/MARK). Řešením je okamžité rozvázání vztahů s touto agenturou po druhém kole senátních voleb a nepoužívání výsledků během tohoto týdne. Požaduji zveřejnění přesné metodiky výzkumu, ostrých primárních dat (anonymizovaných, ale s číselnou identifikací tazatele, času a přesného místa dotazu) spolu se sumarizací známou jako stranické preference (preference stran včetně nevoličů a nerozhodnutých, nabírané z celého vzorku a ne jen z jeho menší části "rozhodnutých voličů konkrétní strany") a analýzy chybovosti agenturou použité metodiky i chybovosti dat. Vyjde tak najevo, v kolika případech a jak byli tázaní převáženi, koeficientováni a jak došlo k tomu, že se vaše výsledky liší v neuvěřitelném parametru +12,3% │ -14%. Čili jsou na vyhození do odpadu. Kdybych se zeptal v hospodě, dostanu výsledky přesnější. Stejně dříve nebo později budete muset "přiznat barvu". Učiňte tak raději sami. Raději dříve, než pozdě.

Agentura ppm factum, která se kasá svou profesionalitou, nejspíše v důsledku tohoto odhalení zkrachuje. Ale konečně přijdeme na to, jak lze za 1,5 milionu věštit z křišťálové koule "volebních modelů" a tím předvídat zářivou budoucnost pravice (která nenastane).

ODS v Královéhradeckém kraji výzkum, placený z peněz koncesionářů ČRo, nadhodnotil o neuvěřitelných +12,38%, ve Zlínském o +11,11%, v Pardubickém o +9,90%, v Karlovarském o +8,71%, v Moravskoslezském o +7,18%, na Vysočině o +7,41%. K nadhodnocení ODS došlo v 13 případech ze 14. KSČM výzkum, placený z peněz koncesionářů ČRo, podhodnotil ve Středočeském kraji o neuvěřitelných -11,17%, v Ústeckém kraji o -9,06%, v Pardubickém kraji o -8,16%, v Královéhradeckém kraji o -7,39%, v Plzeňském kraji o -7,33% . K podhodnocení KSČM došlo také v 13 případech ze 14. K největšímu podhodnocení ČSSD došlo v Jihočeském kraji - o -8,59% a na Vysočině o -6,16%, k nadhodnocení Libereckém kraji o +6,15%. Mimo toleranci výzkumu byl u ČSSD výzkum ppm factum v 5 případech. TOP 09/ST nadhodnotil výzkum nejvíce v Jihočeském kraji - o +7% (což je 140% volebního výsledku, který zde u Kalouskovy partaje činil 5%.) K nadhodnocení TOP 09/ST došlo v 14 případech z 14. Výzkum trvale podhodnocoval KDU-ČSL, nejvíce v Ústeckém kraji o -8,15% a Pardubickém kraji o -7,04%. V Královéhradeckém kraji o -6,67% a Olomouckém kraji o -6%, což je v obou případech více než 50% výsledku strany ve volbách. K podhodnocení KDU-ČSL došlo také ve 14 případech ze 14. Nejfatálnější lapus ppm factum nastal v případě strany Starostové pro Liberecký kraj: utajený "volební model" 8,5 %, (veřejné) volby 22 % a vítězství strany. Agentura ppm factum se zmýlila o -14% při tolerovatelné odchylce ±1,5-2,5%.

Výsledky agentur, pracujících pro ČT na tom nejsou o nic lépe. To je fiasko, naprosté fiasko. Zásadní nadhodnocování vládních stran, drastické podhodnocení KSČM, KDU-ČSL a regionálních stran ukazuje na cílenou manipulaci nebo naprostý diletantismus analytiků.

DALŠÍ ANALÝZA (S VIZUALIZACÍ ODCHYLEK) - Michal Škop : Předvolební modely ČT a ČRo: fail ZDE

TABULKA - průzkumy ČRo a ČT porovnané s výsledky voleb - Michal Škop ZDE

0
11917

Diskuse

Obsah vydání | 18. 10. 2012