Strašlivé šarlatánství zvané MMS

8. 3. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Jeden ze čtenářů Britských listů mne upozornil na jakousi novou metodu léčby "proti všem známým nemocem", známou pod zkratkou MMS (Miracle Mineral Supplement). Naprosto mne to šokovalo, neboť říci o něčem, že to "léčí všechny známé nemoci", je zcela jistě šílené šarlatánství, jemuž nemůže přece nikdo věřit. Jenže Google na mne vyvalil spoustu v češtině dostupných propagačních stránek.

Cituji jednu z nich: "Představuje zatím nejsilnější a nejúčinnější zbraň proti všem známým nemocem, dostupnou široké veřejnosti."

Dokonce když jsem si zadal do Googlu jméno údajného "vynálezce" této "zázračné léčby", kterým má být Jim V. Humble, vypadla na mne sousta odkazů v češtině a nikoli v angličtině. Až později jsem díky anglické Wikipedii zjistil, co to ve skutečnosti MMS je a že nikoli pouze nepomáhá lidem, nýbrž je dokonce vážně poškozuje. Vyberu pár informací:

Podle šéfa New South Wales Poisons Information Centre je účinek této látky podobný vypití koncentrovaného bělidla a jeho uživatelé trpěli zvracením, bolestmi žaludku a průjmy. Podle listu The Guardian je MMS "extremely nasty stuff" (extrémně hnusná věc) a každý, kdo tohle používá, by s tím měl okamžitě skončit. V Kanadě byla tahle metoda zakázaná po případu, kdy ohrozila jednomu uživateli život. V srpnu 2009 jedna mexická žena aplikovala MMS na sobě jako prevenci proti malárii, přičemž už během 15 minut na tom byla zle a během 12 hodin umřela. Podle doložitelného případu z USA (Seattle), který skončil u soudu, lidé propagující MMS používají falešná svědectví o účinnosti MMS.

Jedny z českých stránek o MMS ZDE

Miracle Mineral Supplement ZDE

0
Vytisknout
16900

Diskuse

Obsah vydání | 11. 3. 2013