Hysterie kolem ÚSTRu a hazardování s budoucností

12. 4. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Nerozumím příliš tomu, proč třeba takový Martin Fendrych (u premiéra Nečase takový postoj beru jako předvolební rétoriku pravice, která se na víc nezmůže) chápe odvolání pana Hermana z čela Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) jako začátek "rudého úklidu". Jsem si však zcela jistý tím, že k dnešnímu nástupu komunistů nemuselo vůbec dojít, kdyby se pravice nedopouštěla už od Klausových dob obrovských zločinů na tomto národu. Jak teď vůbec mluvit vážně a přesvědčivě o hrůzách normalizace, když tu máme hrůzy privatizace, hrůzy korupčních skandálů, exekucí, hazardu atd. Vždyť polistopadový pravicový režim, kam řadím také opoziční smlouvu nebo vládu Grossovu, je pouze pokračováním zločinů normalizace a často za ním stojí v zákulisí ti samí STBáci (vadilo vůbec někomu, že bývalý šéf Sazky Hušák je bývalý spolupracovník StB a že se dalo očekávat, že podle toho se Sazkou naloží?) a bývalí komunisté, kteří stáli za normalizací.

Je proto otázkou, zda odhalení pravdy o minulém režimu poškodí případně více pravici, nebo komunisty. Já osobně jsem antikomunista a považuji Husákův režim za zločinný, nicméně zločiny minulosti mi přece nesmějí zavírat oči před zločiny současnosti, tím spíše, pokud současný režim stojí na stejné mentalitě jako režim Husákův: mentalitě zlodějiny, pohrdání lidmi, mentalitě věrchušky, která všechno ovládá a proniká svými dlouhými prsty. Mnohem důležitější zprávou než odchod Hermana, který reprezentuje současnou pravici a její zájmy, z čela ÚSTR je podle mne proto rozhodnutí Ústavního soudu o tom, že města mohou konečně regulovat hazard. Každý, kdo někdy byl v ČR, musí být přímo otřesený množstvím heren na každém rohu. Cituji ze stránek Občané proti hazardu:

"ČR, která je počtem obyvatel 48x menší než celá EU a zaujímá jednu 56-tinu její celkové rozlohy má tedy 6,5x více heren a kasín než celý zbytek EU dohromady! Dovedeme-li tento propočet do důsledku, je s ohledem na počet obyvatel hustota výskytu harazdních provozoven v ČR oproti zbylé EU 312x vyšší."

Hazard je právě příkladem způsobu fungování dnešního pravicového režimu. Cituji ze zprávy Transparency International:

"Prvním důvodem, který nás vedl k tomuto rozhodnutí, je skutečnost, že ministerstvo financí v oblasti povolování hazardních her dlouhodobě porušuje zákony. Hazardní průmysl přitom představuje významnou oblast, v níž lze poměrně snadno legalizovat výnosy z trestné činnosti.  V současné době tak kromě pachatelů této činnosti a provozovatelů hazardu těží ze stávající situace rovněž politické strany. Dalším důvodem je nový návrh zákona o provozování sázkových her z dílny právě ministerstva financí, který rezignuje na jakoukoliv vážnější snahu o přísnější regulaci hazardu, a na rozdíl od stávající platné právní úpravy, se snaží legalizovat současný výklad zákona ministerstvem financí, tedy stav, který jednoznačně nahrává provozovatelům hazardu. V neposlední řadě je pak naše úsilí motivované snahou pomoci místním samosprávám v regulaci hazardu, protože v této oblasti jsou jim opět ze strany ministerstva financí dlouhodobě upírána jejich ústavou zaručená práva."

Jediný způsob, jakým vzít komunistům vítr z plachet, je ten, že se nekomunistické strany začnou chovat slušně, začnou trestat zločiny a odmítat mafiánskou, zločineckou povahu dnešního režimu. Občané jim to po listopadu 1989 poměrně dlouho věřili, ale nelze věčně tváří v tvář dnešnímu bezpráví a zločinnosti zůstat ochočen ve vyprávěních o tom, jak hrozná byla minulost a jak se dnes máme dobře. Za růst komunistů je zodpovědná pravice a její politika. Člověk, který má svědomí, nemůže volit pravici s pocitem, že oproti voliči KSČM volí něco dobrého a správného. Možná bychom měli založit časem "Ústav pro zkoumání zločinů privatizace a důsledků těchto zločinů".

0
Vytisknout
18278

Diskuse

Obsah vydání | 16. 4. 2013