Tyrolské zamyšlení aneb jsme to My...

9. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

Zřídkakdy se člověk dostane do míst, kde nemusí řešit telefonní hovory, vyřizovat nesmírně důležité papíry (řekněte, už jste se někdy omluvili slovy: "Promiň, musím teď udělat nějaké naprosto nedůležité papíry?") a potýkat se s každodenními starostmi. Tedy, zejména v čase dovolených, píše Vojtěch Smetana.

Trávím tuto vzácnou dobu s rodinou v horském městečku Matrei v Tyrolsku. A již prvních pár dní oddechu přináší pár myšlének (řečeno s Karlem Krylem).

Sesuv půdy na Felbertauerntunnel odřízl tuto oblast od zbytku země a objíždí se přes Itálii. Několik fabrik zastavilo provoz, několik Gasthofů už je na prodej, vázne doprava. Máme někdo představu, jak bychom se chovali v situaci, kdy by naše město bylo doslova "odstřiženo?" od zbytku země? Řada lidí to mohla bolestivě zažít nyní při povodních. Přesto se ale obracím k těm, kteří tuto smůlu neměli a kteří žijí v poklidném, obtloustlém vědomí, že tady v Evropě je přeci "klidná voda" a náš český rybníček nemůže nic rozhýbat, že?

Místní vláda v Osttirol zareagovala okamžitě, Kurier.at přinesl zprávu, že bylo vyčleněno promptně 1.000.000 EUR (!) na stavbu paralelního "by-passu", který bude stát do čtyř týdnů. Celková cena oprav se odhaduje na 30 milionů EUR (tedy skoro miliardy Kč). Není čas na partajničení, na strkanice "co, kdo s kým a za kolik". Prostě je průšvih, tak se dělá...

(odkaz je:)

Lidé jsou vesměs bodří venkovští Rakušané, zdravící se "Grüss Gott" namísto "Uhni, debile!". Zdá se, že nemají potřebu se předhánět, kdo bude mít větší auto a lepší mobil. Jaksi to tu nehraje roli. Vypadá to, že (obrazně řečeno) "nekupují dům, na který nemají a auto, které nepotřebují a to všechno kvůli sousedům, které nemají rádi." (ekonom Andreas Claus).

A tak mě napadlo, že bychom i my mohli využít čas dovolených k zamyšlení, jestli by přeci jenom ten náš státeček (jako šáteček) nemohl sestávat ze slušných lidí, schopných táhnout za jeden provaz. Bez opilých prognostiků, senilních knížat a korytářských přizdisráčů. Zkusme se vzpamatovat, MY jsme ti, kdo utvářejí stát...

Vojtěch Smetana

student teologie UK

0
Vytisknout
11402

Diskuse

Obsah vydání | 10. 7. 2013