Dozví se papež František o tzv. církevních restitucích?

8. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva HzPD

V den výročí upálení mistra Jana Husa, předali občané dopis na Pražském arcibiskupství, adresovaný papeži Františkovi. Považují za potřebné, aby se dozvěděl o chování církevních hodnostářů v České republice, v souvislosti se zákonem o tzv. církevních restitucích.

"Rozhodli jsme se tuto akci plně podpořit a spolupodílet se na její organizaci. Zároveň chceme i touto cestou poděkovat panu ing. Verešovi, který poskytl na akci finanční podporu. Sdílíme názor autorky dopisu spisovatelky Lenky Procházkové, že nový papež František, mluvící o chudé církvi, by mohl předávání majetku církvím ještě nějakým způsobem zarazit.

Je třeba bojovat do poslední chvíle proti tomuto politickému kšeftu, který byl uzavřen proti vůli většiny občanů. S takovými postupy politiků a církevních hodnostářů se lidé nesmí smířit, jinak se vracíme do doby středověku a vedlo by to postupně k zániku demokracie", uvádí mluvčí HzPD Ladislav Štítkovec.

Předání dopisu předcházelo shromáždění občanů na Staroměstském náměstí u sochy mistra Jana Husa. Se svými projevy vystoupili historička Marie L. Neudorflová, spisovatelka Lenka Procházková, zástupci iniciativ Hnutí za přímou demokracii a Ne základnám a hajný Jan Bouček.

Všichni vystupující podrobili koaliční strany a církve, které se podílely na vzniku zákona o tzv. církevních restitucích, ostré kritice a zároveň byl vyzdvižen odkaz mistra Jana Husa, pro dnešní dny tak velice aktuální.

"Souvislost s Husem a s tzv. církevními restitucemi musí být každému zřejmá. V jeho době vedl majetek církve k obrovskému morálnímu úpadku církve. Pokud se v dnešní době církve nestydí přijmout nemorální dar v podobě tzv. církevních restitucí, je to stejné.

Ducha Husova odkazu je třeba též vnímat jako občanskou statečnost a boj člověka za spravedlnost a poznanou pravdu. To se v hlavních médiích nikde nedozvíme a je třeba to zdůrazňovat, jak jen to jde. Slepí a hluší jsme byli 23 let a je třeba, aby občané vzali své osudy do vlastních rukou v podobě přímé demokracie", doplňuje mluvčí HzPD

Za HzPD

Ladislav Štítkovec, mluvčí a mediální koordinátor

0
Vytisknout
11782

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2013