101 milionů dostává potravinovou pomoc od americké vlády -- to je víc, než je je v privátním sektoru zaměstnanců na plný úvazek

12. 7. 2013 / Jan Mrskoš

čas čtení 1 minuta

Program SNAP (Supplemental Nutrition Assistance Program), kde 46,7 milionů obyvatel Spojených států (22,5 milionu domácností) dostává měsíčně potravinovou kartu - obecně známou jako food stamps - je jedním z 15 programů federální vlády poskytující potravinovou pomoc celkem 101 milionů lidí.

Jak tento týden zveřejňuje CNSNews.com, Ministerstvo zemědělství Spojených Států (USDA) prohlašuje, že toto číslo - nejvyšší v historii, reprezentujíc zhruba třetinu obyvatelstva Spojených Států - je způsobeno ekonomickým poklesem. Podle úřadu pracovní statistiky (BLS) bylo v roce 2012 zaměstnáno v privátním sektoru 97 180 000 pracovníků na plný úvazek. Celkový počet obyvatelstva je 316,2 milionů, tedy skoro třetina obyvatelstva dostává potravinovou pomoc od vlády.

Ministerstvo poskytuje pomoc např. těhotným ženám, školním dětem, seniorům, studentům, poskytováním jídel za levné ceny, případně bezplatně. Z poslední zprávy Generální inspekce vyplývá, že při tolika pomocných programech dochází k překrývání a duplikaci. A tím tedy se ta pomoc stává mnohdy ne vždy dostatečně účinná. A to je důležité si uvědomit při dnešní rostoucí nejistotě amerických domácností a závažném tlaku na federální rozpočet.

0
Vytisknout
9837

Diskuse

Obsah vydání | 15. 7. 2013