Washington kritizoval Rusko, že "poskytlo Snowdenovi platformu pro propagandu"

13. 7. 2013

čas čtení 3 minuty

Bílý dům otevřeně kritizoval Rusko za to, že "poskytlo Edwardu Snowdenovi v pátek platformu pro propagandu" poté, co bylo americkému whistleblowerovi umožněno setkat se na letišti v Moskvě se zástupci humanitárních organizací. Několik hodin předtím, než měl Barack Obama promluvit o Snowdenovi telefonicky s Vladimirem Putinem, kritizovali otevřeně vysocí američtí činitelé Moskvu za to, že Snowdenovi umožnila setkat se za přítomnosti novinářů se zástupci mezinárodních lidskoprávních organizací.

Osoby přítomné na Snowdenově moskevské akci konstatovaly, že akci musely schválit anebo dokonce i zorganizovat ruské úřady. Ve Washingtonu řekl Obamův tiskový mluvčí Jay Carney, že americký prezident bude o Snowdenovi hovořit s Putinem v pravidelném telefonním rozhovoru. "Já chci prostě říct, že poskytnutí platformy pro Snowdenovu propagandu je v rozporu s předchozími prohlášeními ruské vlády, že je Rusko v této věci neutrální a že nemá žádnou kontrolu nad jeho přítomností na letišti," konstatoval Carney a dodal: "Je to také neslučitelné s ruským ujištěním, že Rusko nechce, aby pan Snowden dále poškozoval americké zájmy. Nemyslíme si, že by toto mělo poškodit náš důležitý vztah k Rusku. Dál jednáme s Ruskem o našem velmi silně zastávaném názoru, že existují absolutní právní důvody, proč má být Snowden vyhoštěn a deportován do USA, aby se tam před soudem zodpovídal za neautorizované prozrazení tajných informací."

Na dotaz, co si Carney myslí o tom, že Amnesty International i Human Rights Watch vyslali na schůzku se Snowdenem své zástupce, řekl Carney: "Tyto organizace dělají důležitou práci. Ale pan Snowden není ani aktivista za lidská práva ani disident. Je obviněn z prozrazení tajných informací, byl obžalován ze tří vážných trestných činů a musí být navrácen do USA, kde se podrobí plnému právnímu procesu."

Carney dodal provokativně, že by podle jeho názoru měla ruská vláda dovolit, aby organizace zastávající lidská práva pracovaly "po celém Rusku, nikoliv jen v tranzitním prostoru na moskevském letišti".

Snowden na moskevském setkání se zástupci lidskoprávních organizací zdůraznil, že informace, které prozradil, neškodí Spojeným státům, ale naopak americkému lidu pomáhají. Dodal, že se považuje za vlastence i za občana, který plně dodržuje zákony USA.

Organizace Amnesty International i Human Rights Watch konstatovaly, že prima facie je Snowdenův případ přesvědčivým případem pro žádost o azyl, protože je založena na velmi důvodné obavě z jeho pronásledování. Snowdenovo veřejné prohlášení z letiště Šeremetěvo, formulované jazykem americké ústavy a mezinárodního práva, posílí jeho věc.

Právníci, specializující se na lidská práva, poukazují na to, že Snowdenovo právo na azyl bylo posíleno mimořádným úsilím, jaké vyvinul Washington ve snaze Snowdena zatknout, dále absencí právní ochrany pro whistleblowery v USA, kteří mohou být stíháni na základě vágního zákona o špionáži z doby první světové války, brutálním zacházením s vojákem Bradley Manningem a pravděpodobností, že bude Snowden dlouho před soudem vězněn, velmi pravděpodobně na samotce.

Organizace Human Rights Watch zdůraznila: "Spojené státy by také měly mít na mysli, že po mnoho desetiletí poskytovaly politický azyl lidem, na něž byly uvaleny přísné tresty za to, že kritizovali svou vládu." Human Rights Watch žádá americkou vládu, aby nepoužívala dvojí metr. Obamova vláda pravděpodobně neocení skutečnost, že ji HRW srovnává se světovými diktaturami, ale v nynější situaci prostě musí Snowden přesvědčit Putina, poznamenává komentátor deníku Guardian Julian Borger.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
8680

Diskuse

Obsah vydání | 16. 7. 2013