Česká biskupská konference by neměla zveřejňovat mylné informace

21. 10. 2013 / Barbora Hodková-Knobloch

čas čtení 3 minuty

se zájmem jsem si přečetla stanovisko České biskupské konference, publikované na stránkách Britských listů, píše Barbora Knoblochová.

Po podrobném přečtení si myslím, že je toto stanovisko stanoviskem jednoho člověka, což samo o sobě je zavádějící.

S Vašim stanoviskem si dovoluji nesouhlasit, ba co více, považuji je ve většině Vašich prohlášení za mylné a myslím si, že vycházíte z nedostatečných informací. Nemám podklady ke všem tvrzením uvedeným ve stanovisku, napíši tedy jen o jediné věci, se kterou denně přicházim do styku.

I když si velice vážím nepopiratelné úlohy katolické církve v podpoře kulturních statků a vzniku uměleckých děl v dějinách Evropy, ne vše Vámi hájené se dá opravdu obhájit. Stačí se podívat na na články v německém i světovém tisku na toto téma. Ani agentura Reuters, ani německá rozhlasová stanice Deutche Welle nejsou bulvárními médii.

Zdroje k této věci: ZDE ZDE ZDE ZDE

Mám za to, že katolické církvi v České republice tímto svým stanoviskem děláte medvědí službu. Možná je to tím, že je česká katolická církev opravdu odtržená od světa, možná tím, že hierarchie v církvi omezuje interní korekci špatných informací a z nich vznikajících závěrů. Možná tím, že čeští katolíci, tím myslím obyčejné lidi chodící každý týden na mši svatou, vlastně v církvi nemají vůbec žádnou možnost působit a zabránit podobným omylům.

Jen pohledem na server www.expedia.com, kde normálně kupuji letenky pro sebe a svou rodinu lze okamžitě zjistit, že letenku z Frankfurtu do Delhi v Indii v ekonomické třídě lze koupit za cenu málo presahujici USD 1000, (CZK 19 000.00) v bussiness class USD 2000 až USD 5000, což znamená, že nejdražší letenka do Delhi, Indie z Frankfurtu am Main v business class je EUR 3600. (Pouhá polovina zaplacené ceny.)

Aby letenka stála EUR 7000, musel pan biskup letět z nějakého místního malého letiště se vším luxusem, neobtěžoval se ani tím, aby se nechal odvézt na velké mezinárodní letiště, a tento luxus, který omlouváte, byl hrazen z příspěvků na činnost církve, vybranou od obyčejných věřících.

Mně se toto jeví jako skandální, ještě navíc proto, že jak jsem se dočetla, letěl limburský pan biskup na návštěvu charitativních programů v této chudé zemi. Fakt, že jeho jednání hájíte a snažíte se vysvětlit považuji za slušně řečeno nepatřičné. Ostatně, zdá se, že i většina německých věřících má podobný názor. Je velmi pravděpodobné, že stejný názor by měli i čeští věřící a otázka je, koho tedy Česká biskupská konference vůbec představuje.

S úctou, Vaše hluboce věřící katolička,

Barbora Knobloch

0
Vytisknout
8011

Diskuse

Obsah vydání | 22. 10. 2013