EU vyzvala Rusko, aby nekladlo překážky integraci Ukrajiny, Moldávie a Gruzie

21. 10. 2013

čas čtení 2 minuty

Ministři zahraničí EU dnes vyzvali Rusko, aby přestalo využívat obchodní dohody k trestání východoevropských zemí usilujících o užší vazby s Unií. Blok 28 států doufá v dohodu o užší integraci s Ukrajinou, Moldávií a Gruzií na summitu ve dnech 28.-29. listopadu. Avšak Rusko místo toho zmíněné státy vyzývá, aby se více přizpůsobily Rusku.

Švédský ministr zahraničí Carl Bildt dnes prohlásil, že jakýkoliv další nátlak Moskvy bude kontraproduktivní. Litevský ministr zahraničí Linas Linkevicius dodal, že země EU "byly vyzvány, aby pomohly čelit tlaku" z Ruska.

Rusko vyzvalo Ukrajinu, že snížení cen zemního plynu bude možné pouze tehdy, pokud země nepodepíše smlouvu o připojení k EU. V září Rusko zakázalo dovoz moldavského vína s tím, že údajně nesplňuje kvalitativní standardy.

Za měsíc se summit ve Vilniusu rychle stane geopolitickým tlakovým hrncem. Ukrajina, Moldávie a Gruzie se zde mají rozhodnout, zda si přejí užší vazby s Ruskem, nebo s Evropskou unií.

Na dnešní ministerské schůzce v Luxemburku rakouský ministr zahraničí Michael Spindelegger prohlásil, že je pro unii důležité, aby Ukrajina jasně směřovala do Evropy a nikoliv k Rusku.

Švédský a polský ministr zahraničí Bildt a Sikorski právě míří do hlavních měst tří postsovětských států, aby propagovali užší integraci.

Úplná přístupová smlouva bude podepsána s Ukrajinou, neúplné s Gruzií a Moldávií vyžadují dodatečné schválení parlamentem.

EU usnadnila import moldavských vín, aby kompenzovala ruské sankce. Ministři EU nyní diskutují o možných opatřeních, pokud Rusko podobným způsobem penalizuje další země usilující o užší vazby s Unií. mezitím EU vyvíjí tlak na Ukrajinu, aby omilostnila vězněnou exprezidentku Julii Tymošenkovou.

Ukrajinský prezident dnes nicméně signalizoval, že Tymošenkovou není ochoten omilostnit a splnit tak zásadní podmínku EU. Navrhl místo toho schválení zvláštního zákona, který by dovolil Tymošenkové odcestovat do Německa na léčení.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7827

Diskuse

Obsah vydání | 22. 10. 2013