BRITÁNIE:

Květnové eurovolby zřejmě vyhraje ultranacionalistická strana UKIP

28. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Čelní britští politikové varovali, že květnové volby do evropského parlamentu zřejmě vyhraje ultranacionalistická euroskeptická strana UKIP (United Kingdom Independence Party, Strana nezávislosti Spojeného království). Znamenalo by to kolaps v důvěru v existující britský politický establishment. Dosti podstatně směrem k nenávisti vůči cizincům by se změnila anglická politická scéna.

Podle průzkumů veřejného mínění organizace YouGov by UKIP získal 31 procent, labouristé 28 procent a konzervativci 19 procent voličských hlasů.

Podle britských politiků je znepokojující, že straně UKIP neuškodila veřejná kontroverze týkající se minulý týden rasistických výroků jednoho jejího volebního kandidáta. Kontroverze, které by poškodily jiné strany, ponechávají stranu UKIP zcela imunní, varoval Peter Hain, bývalý labouristický ministr.

Lord Tebbit, bývalý předseda Konzervativní strany, také uvedl, že očekává, že UKIP se dostane do historie tím, že se v květnu stane od první světové války první stranou jinou než labouristé nebo konzervativci, která vyhraje volby.

Poté, co jeden kandidát strany UKIP, Andre Lampitt, minulý týden označil šéfa Labouristické strany za "Poláka", ("není to skutečný Brit, takže nemůže chápat, co je dobré pro Británii", "Nigerijci jsou zlí lidé" "otroctví byla válka, pořád nad ním nebědujte" a "islám je zločinné náboženství) o víkendu se vyjádřil další kandidát této strany, William Henwood, že populární televizní britský komik Lenny Henry, černoch, by se měl vystěhovat do "černošské země". Jenže z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že tyto "boty" britským voličům u strany UKIP nevadí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9775

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2014