Proč necituje Český rozhlas i z ruských médií?

30. 4. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Měl jsem ve středu 30. dubna večer tu politováníhodnou zkušenost, že jsem náhodou vyslechl jakýsi dvacetiminutový pořad Českého "veřejnoprávního" (??) rozhlasu, údajně věnovaný "přehledu zahraničního tisku". Měl jsem velké pochybnosti, že jde o veřejnoprávní rozhlas, protože pořad byl naprosto jednostranný. Jsem zvyklý z Velké Británie, že zejména veřejnoprávní média, ale vlastně i komerční rozhlas a televize, zkoumají každý problém z dvou protikladných úhlů pohledu. To se v pořadu Českého rozhlasu vůbec nedělo. Svou jednostranností mi pořad připomněl bolševickou propagandu v komunistickém rozhlase z doby před rokem 1989. Pořad vytvářel dojem, jako že existuje jediná možná pravda, a tu zastává veškerý "civilizovaný" svět, a ten reprezentují právě redaktoři ČRO! :)

V první části tohoto pořadu ČRo bylo věnováno mnoho dlouhých minut doslova nadávání bývalému německému kancléři Gerhardu Schröderovi, který právě oslavil své sedmdesátiny v Petrohradě, ve společnosti Vladimíra Putina. Nadávky, které prostřednictvím citací z redakčního komentáře německého týdeníku Der Spiegel, které ČRo vrhal na Schrödera ("je to ostuda", "měl by se stydět!") mi připomněly stejný druh pořadu jehož prostřednictvím komunistický Československý rozhlas nadával v roce 1977 Václavu Havlovi a signatářům Charty 77. Byl to úplně stejný styl.

Aby nebylo mýlky - ať si Český rozhlas ve vysílání nadává komu chce (posluchači sami usoudí, zda je to civilizované chování), ale nemá snad zákonnou povinnost zveřejnit i opačný názor?

Pořad dále pokračoval nadávkami skotskému premiéru Alexi Salmondovi, který se vyjádřil - ještě před anexí Krymu - že mu některé rysy Vladimíra Putina imponují, zejména to, jak se mu podařilo posílit hrdost Rusů. Český rozhlas se normálně pokud vím nevěnuje podrobnostem skotské politiky, ale v tomto případě se nad Salmondovým pozitivním hodnocením Vladimíra Putina mohl s prominutím doslova podělat. (Vlastně Českému rozhlasu děkuji, protože mě definitivně přivedl k rozhodnutí, že budu na podzim ve Skotsku hlasovat pro Salmonda a pro nezávislost Skotska.) ČRo Salmondovi doslova vyhrožoval, že jeho pozitivní hodnocení Vladimíra Putina vážně poškodí mezinárodní pověst Skotska, pokud by na podzim hlasovalo pro nezávislost. :) Jinou citovanou perlou, kterou ČRo uvedl, bylo varování, že mnohým západním politikům jistě imponuje Putinova "rozhodnost a mužnost", avšak "měli by si uvědomit, že západní veřejnost tyto jejich názory nesdílí". Jak to, sakra v Českém rozhlase vědí, že "západní veřejnost" obdiv vůči Putinovi nesdílí?

Což mě vede ke skromnému dotazu: Neporušuje Český rozhlas zákon, když vysílá v přehledu zahraničního tisku pouze nadávky proti Putinovi a necituje jako protikladný názor nic z ruského proputinovského tisku?

Jako protilátku k tomuto pozoruhodnému, tedy opravdu podivnému, pořadu ČRo, posuďte prosím tento článek na serveru BBC, týkající se pozitivního hodnocení Vladimíra Putina skotským premiérem Alexem Salmondem:

Alex Salmond konstatuje, že jeho výrok o Putinovi nebyl špatně uvážený

Skotský premiér Alex Salmond uvedl, že jeho výroky po prezidentu Putinovi byly vyvážené a rozumné.

Skotský první ministr Alex Salmond konstatoval, že jeho výroky, totiž že obdivuje ruského prezidenta Vladimíra Putina, nebyly špatně uvážené. V rozhovoru pro jeden časopis Salmond pochválil pana Putina, že "obnovil velkou část ruské národní hrdosti". Avšak určitý počet politiků v anglickém Westminsteru označil výroky pana Salmonda za "vážnou chybu v jeho úsudku".

Podrobný rozhovor s prvním ministrem Skotska vyjde v časopisu GQ 1. května. Rozhovor uskutečnil bývalý spin doctor Labouristické strany Alistair Campbell před šesti týdny, než Rusko anektovalo ukrajinský region Krym.

Na otázku, zda obdivuje Vladimíra Putina, Alex Salmond podle zpráv odpověděl: "Určité rysy. Obnovil podstatnou míru ruské národní hrdosti a to musí být dobrá věc. Existují určité aspekty ruského ústavního pořádku a vazeb mezi podnikatelskou sférou a politikou, které je obtížné obdivovat. Rusové jsou mimochodem vynikající národ, jsou to strašně milí a hodní lidé."

Alex Salmond posléze zdůraznil společnosti BBC, že jeho výroky nebyly "špatně uvážené". Dodal: "Kritizoval jsem ruské akce, například na Ukrajině, a také porušování lidských práv, a dal jsem to jasně najevo. Poukázal jsem na to, že západní tisk má tendenci Vladimíra Putina podceňovat, a myslím, že to je také naprosto zjevné.

A když jsem hovořil o ruské národní hrdosti, bylo to těsně po Olympijských hrách v Soči, o nichž myslím bude většina lidí souhlasit, že byly velmi dobře zorganizovány, že to byl úspěch a obnovil ruskou hrdost.

Mé výroky byly vyvážené a každá jejich racionální interpretace uzná, že byly také velmi rozumné."

Avšak pana Salmonda kritizoval [anglický, prokyjevský] ministr zahraničí William Hague, labouristický poslanec Jim Murphy a skotský liberální demokrat Sir Menzies Campbell. Při středečních interpelacích v londýnské Dolní sněmovně tvrdil i premiér David Cameron, že pan Salmond učinil "vážnou chybu při svém úsudku", když hovořil o panu Putinovi pozitivně. Šéf konzervativní strany se o tom zmínil, když věc předneska Sheila Gilmorová, labouristická poslankyně za Edinburk-Východ.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
13855

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2014