Ukrajinský premiér obvinil z masakru v Oděse ukrajinské bezpečnostní služby

4. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk obvinil ukrajinské bezpečnostní služby, že nezabránily střetům v Oděse mezi proukrajinskými a proruskými demonstranty, které vedly k požáru v budově odborů, při němž zahynulo více než 40 osob. Zdůraznil, že případ se bude plně vyšetřovat. Většina obětí byli proruští separatisté, kteří se zabarikádovali v budově odborů. Jaceňuk zdůraznil: "Osobně obviňuji bezpečnostní služby a policii, že neučinily nic, aby zabránily tomuto útoku. Jsou neefektivní a porušily zákon." Dodal, že šéf policie v oděském regionu byl odvolán a že prokuratura zahájila vyšetřování. "Prokuratura bude vyšetřovat všechny - od šéfa policie, jeho zástupce, až po všechny jednotlivé policisty."

V Oděse v pátek zemřelo asi 42 osob, většina z nich při požáru v budově odborů, kde se separatističtí aktivisté zabarikádovali po potyčkách s prokyjevskými aktivisty.

Jaceňuk obvinil proruské skupiny, že "nepokoje vyvolaly". Obvinil Rusko a proruské aktivisty, že se snaží organizovat "skutečnou válku ... aby zlikvidovali Ukrajinu a ukrajinskou nezávislost".

Na dotaz o proruských skupinách, které převzaly mnoho vládních budov, odpověděl Jaceňuk: "Neztratili jsme kontrolu úplně. Mnoho ale bude záležet na místním obyvatelstvu, zda bude podporovat mír a bezpečnost."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10092

Diskuse

Obsah vydání | 6. 5. 2014