Putin podepsal zákon zakazující používání "obscénního jazyka"

5. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal zákon zakazující "obscénní mluvu" v literatuře a umění, v mediálních produktech, na koncertech, v divadlech, při zábavních a rekreačních činnostech, stejně jako při promítání filmů v kinech. Text zákona byl zveřejněn na oficiálním webovém portálu právních informací.

Tento dokument stanoví pokuty za pořádání "veřejného předvádění literatury, umění nebo lidové tvorby obsahující nadávky, a to prostřednictvím divadelní zábavy, kulturní, vzdělávací nebo jevištně-zábavní akce." Dokument zejména zakazuje používání obscénního jazyka "při promítání filmů v kinech", v televizním vysílání, na vernisážích výstav, koncertech, šou a tak dále. Identifikovat slova a fráze, které nesplňují standardy spisovného ruského jazyka, bude "nezávislá expertíza".

Pokuty za použití sprostých slov budou činit 2 000-2 500 rublů pro občany, pro úředníky 4 000 - 5 000 rublů, pro právnické osoby 40 000 až 50 000 rublů. V případě recidivy se peněžní sankce se zvyšují, také se předpokládá pozastavení činnosti na dobu tří měsíců.

Film nesmí být licencován, pokud obsahuje sprostou mluvu, a promítání filmu bez licence se pokutuje částkou 50 - 100 000 rublů. Opakované porušení zákona bude pokutováno sazbou 100 - 200 000 rublů nebo pozastavením činnosti na tři měsíce.

Výrobci audiovizuálních děl a knih musejí uvádět varování před "nespisovnou mluvou" a produkty tohoto typu bude nutno prodávat v uzavřených obalech, jinak také rozí sankce. Ustanovení zákona nemají zpětnou platnost.

Zákon vstoupí v platnost od 1. července 2014.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
10471

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2014