PŘEČETLI JSME:

Václav Žák: Ukrajinská krize se dostává do nebezpečné fáze

7. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

John Maynard Keynes r. 1919 argumentoval, že by Německo mělo platit minimální válečné reparace, válečné půjčky být obecně do značné míry prominuty a USA by měly Evropě poskytnout rozsáhlé půjčky, aby se co nejdříve obnovila prosperita.

Avšak USA od vstupu do Společnosti národů, vytvořily hluboký pocit křivdy v Německu, který pak dovedně zneužil Hitler. Divoká devadesátá léta, kdy se na základních strategických rozhodnutích o spuštění kapitálového trhu podíleli nejenom američtí akademici, ale dokonce vládní činitelé, měla pro Rusko katastrofální důsledky. Vznikli miliardáři a bída. I když existoval slib, že se za souhlas s členstvím sjednoceného Německa v NATO Aliance nebude rozšiřovat k hranicím Sovětského svazu, zůstalo jen u slibu. Co je horšího, Projekt pro nové americké století z roku 1997 jednoznačně stanovil jako strategický cíl unilaterální politickou, ekonomickou a vojenskou hegemonii Spojených států v globálním měřítku.

Když v roce 2008 prohlásili prezident Juščenko, premiérka Tymošenková a tehdejší šéf parlamentu, dnešní premiér Jaceňjuk, že Ukrajina zahájí jednání o vstupu do NATO, považovalo to Rusko za bezpečnostní hrozbu.

Žádná z chyb západní politiky však není ospravedlněním nebo omluvou toho, co anexí Krymu předvedl prezident Putin. Krize se dostala do nebezpečné fáze, kdy se aktérům vymyká z rukou.

Kompletní článek ZDE

0
8191

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2014