Cizí válka

7. 5. 2014

čas čtení 3 minuty

S úžasem se hovoří o tom, že na Ukrajině může začít občanská válka. Cože? Kvůli čemu?

Současně je třeba připomenout staré rčení, že "volby jsou občanskou válkou vedenou hlasovacími lístky". Nebo že demokracie je "studená občanská válka". Pokud se zbavíme infantilních iluzí a pokusíme se žít v dospělém světě, nezbývá než pochopit, že v normální společnosti jsou všemožné konflikty mezi sociálními skupinami prostě nevyhnutelné. A to vlastně znamená, že je nevyhnutelná i občanská válka. Otázkou je pouze to, v jaké formě bude probíhat - zda ve "studené", nebo "horké", napsal na svém blogu moskevský sociální psycholog Alexej Rošin.

A proto všechny tupé rozhovory na téma, že "demokracie neexistuje" a "všechno je to jen podvod těch, kdo se tím živí" (v postsovětském prostoru divoce populární), vedou ve výsledku pouze jednomu a tomu samému efektu: Přechodu permanentní občanské války, která ve společnosti probíhá, z chladné do horké fáze.

Na Ukrajině je velmi jasně viditelný silný konfikt podél geografické linie, který rozděluje elektoráty na východě a západě. Vláda tedy nemůže být unitární, ti kdo žádají federalizaci mají úplnou pravdu. Janukovyč byl chráněncem východní části země, struktura vládnutí je na Ukrajině unitární, všechno začíná a končí v centru, v Kyjevě. Janukovyč rozmístil své lidi do západních oblastí - a povstalecký majdan je začal vyhazovat.

Potom se role vyměnily. Kromě jiného se prazidentem stal Turčinov, tj. chráněnec ukrajinského západu. Turčinov se snažil dosadit své lidi na východ - a začalo obsazování administrativních budov.

Východ i Západ Ukrajiny se obrátily na zahraniční patrony - první k Ruské federaci, druhý na "Západ". Ale je málo pravděpodobné, by se oběma patronům podařilo zbavit se klienta, který se nedokáže dohodnout s protistranou, a ještě méně pravděpodobné, že některý z velkých hráčů dokáže smést figurky na obou stranách šachovnice.

Takže zbývají jen dvě možnosti: "přehřátí a smrt", nebo úplně exotická varianta ze středověku v podobě osobního souboje. A to je opět občanská válka v horké fázi.

Lze se z takového klinče dostat civilizovaně?

Ukrajina strádá stejným neduhem, jako všichni členové Společenství nezávislých států - příliš malým výběrem mezi volebními kandidáty. Když v antagonistické vládě je pouze jedna důležitá figura, prezident, vzniká dost velké nebezpečí, že v politice dojde ke klinči.

To dá hloupému rozum, že tam musejí existovat svobodné volby gubernátorů a také prokurátorů a možná i náčelníků policie. V zemi se musí objevit větší počet legitimních center moci opřených o místní obyvatelstvo; pak hrozba občanské války zanikne.

Co se týče Ruska, je absolutně nepochopitelné, za jakým účelem ruská média obdržela nařízení všemi možnými způsoby rozněcovat protiukrajinskou hysterii. To nejhloupější, co teď může Ruská federace udělat, je vstoupit do cizí občanské války. Ukrajina vede tuto válku celých třiadvacet let a vyřešit ji může pouze ona sama - metodou, kterou jsem popsal výše. Jasné "etnické" barvy - "Ukrajinci proti Rusům" tato válka nemá a ani mít nemůže. Ukrajinci nejsou Tutsiové a Rusové nejsou Hutuové, nejsme v Africe. Události, k nimž došlo v údajně "absolutně ruské" Oděse, to pouze podtrhují.

V současné situaci je hlavní věcí zdrženlivost. To co se děje u sousedů není v žádném ohledu naše válka.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
12453

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2014