Britští poslanci:

Snowdenova odhalení jsou "ztrapňující obžalobou" neefektivního dohledu nad britskými tajnými službami

9. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Odhalení whistleblowera Edwarda Snowdena ohledně toho, jak rozsáhlé je masové špehování obyvatelstva britskými tajnými službami, je "ztrapňující obžalobou" chabého dohledu a chabého právního rámce činnosti britských výzvědných a bezpečnostních služeb, varují britští poslanci.

V pátek byla zveřejněna ostře kritická analýza, kterou vydal parlamentní výbor Dolní sněmovny pro otázky vnitra. Tento nadstranický výbor požaduje radikální reformy dosavadního systému dohledu nad MI5, MI6 a GCHQ. Analýza arugmentuje, že dosavadní systém dohledu je tak neefektivní, že ochromuje důvěryhodnost výzvědných služeb i samotného parlamentu.

Poslanci poukazují na to, že současný systém vznikl v předinternetové éře, kdy bylo občanovo slovo přijímáno bez zpochybňování. "Dosavadní systém byl vytvořen tak, že má provádět dohled nad špiony z dvacátého století, a vůbec nezohledňuje realitu bezpečnostních a výzvědných služeb v jednadvacátém století," konstatoval šéf parlamentního výboru pro otázky vnitra Keith Vaz. "Výzvědné služby fungují s použitím nejmodernější technologie a musejí být kontrolovány také systémem, který používá nejnovější technologii. Je ztrapňující obžalobou našeho systému, že některé sdělovací prostředky musely zveřejnit prozrazené informace, aby se tyto informace vůbec dostaly do parlamentu."

Nadstranická analýza je prvním potvrzením z britského parlamentu, že Snowdenova odhalení, že výzvědné služby masově sbírají osobní telefonní a internetová data, musí vést k vážnému zlepšení v dohledu nad výzvědnými službami.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7329

Diskuse

Obsah vydání | 12. 5. 2014