Noam Chomsky poprvé v České republice

9. 5. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Známý americký jazykovědec a disident Noam Chomsky chtěl navštívit Československo už v pohnutém roce 1968, nicméně tehdy mu úřady nechtěly povolit vstup do země. To samé se mu přihodilo před čtyřmi lety, kdy chtěl navštívit Izrael a okupovaná palestinská teritoria; avšak předloni se mu poprvé podařilo vstoupit do pásma Gazy. Chomsky na začátku června zavítá do Prahy a Olomouce, kde bude mít několik přednášek, a to nejen na lingvistická témata. Debatovat se též bude o filozofii, vědě a současné politice. Profesor také projevil zájem navštívit některé židovské památky v České republice.

Zatímco bližší informace o Chomskyho návštěvě Olomouce, kam by měl nekompromisní kritik americké politiky ZDE a jeden z nejznámějších světových intelektuálů dorazit ve čtvrtek 5. června na pozvání Univerzity Palackého v Olomouci (UPOL), jsou dostupné na webových stránkách této univerzity ZDE, podrobnosti o pražském pobytu, který má být Chomskyho soukromou iniciativou, se teprve dolaďují. Víme, že Noam Chomsky do Prahy přiletí už v neděli 1. června.

Následující den, tedy v pondělí 2. června, by se na půdě Akademie věd ČR měla uskutečnit jedna Chomskyho přednáška, nicméně její téma není zatím pevně dané. Mohlo by jít o lingvistickou nebo filozofickou přednášku a posléze veřejnou diskusi o roli vzdělání a vědeckého výzkumu v současné společnosti. Vystoupení by mělo být dostupné co nejširšímu okruhu zájemců, a to nejen z Prahy. V Praze se tedy podle posledních zpráv má uskutečnit pouze jedna profesorova přednáška.

Možná nejvíce informací týkající se Chomskyho návštěvy ČR má prorektor Univerzity Palackého pro vnější vztahy Petr Bilík: "Kromě pražské přednášky, která proběhne v pondělí 2. června a kterou Univerzita Palackého "poskytla" Akademii věd ČR, organizujeme víceméně vše, i když kancelář profesora Chomskyho může leccos zorganizovat po vlastní ose nebo ve spolupráci s pražskými kolegy nezávisle na nás."

"Pan Chomsky navíc projevil zájem prohlédnout si židovské pamětihodnosti, namátkou Židovské muzeum v Praze, ale i jinde v republice, kde se podobné památky nacházejí. V těchto dnech probíhá diskuse o výběru kvalifikovaného průvodce. Je nutné, aby Chomsky na jednotlivé návrhy osobně zareagoval," uvedl dále prorektor Univerzity Palackého v Olomouci Petr Bilík.

Zpráva o návštěvě jednoho z nejvýznamnějších intelektuálů dneška byla otištěna na ihned.cz ZDE, idnes.cz ZDE aktualne.cz ZDE, kde se už objevily první faktické chybičky: 1. Noam Chomsky není "ostře politicky vyhraněný zvlášť vůči zahraniční politice Izraele či Spojených států už od dob americké války ve Vietnamu", nýbrž je všeobecně kritický už od dětství, kdy jeho názory na svět ovlivňovali radikální příbuzní v rámci širší rodiny. Chomskymu je 85 let, nikoliv 86 let.

Skutečně vysoko hozenou rukavicí v podobě Chomskyho téměř týdenního pobytu u nás lze očekávat u novinářské a intelektuální české "elity". Už několik měsíců jsme svědky absolutní ztráty soudnosti většiny českých novinářů v souvislosti s konfliktem na Ukrajině. Chomskyho bohaté znalosti, precizní formulační schopnosti, brilantní logika a především absence úzkoprsého vnímání světa, jež je vlastní české žurnalistické obci, bude pro ně ještě hořčejší pilulkou, než loňská návštěva České republiky režiséra Olivera Stonea.

0
Vytisknout
11873

Diskuse

Obsah vydání | 12. 5. 2014