Bývalý šéf MI5: Média a britská vláda hrozbu islámského terorismu tvrdě přehánějí

8. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Richard Dearlove, bývalý šéf britské rozvědky MI5, zdůraznil, že britská vláda i západní média tvrdě a nesmyslně přehánějí hrozbu islámského terorismu. Poskytují tak tomuto terorismu publicitu, která je kontraproduktivní. "Krvežíznivá" islámská videa na internetu by měla média podle něho ignorovat. Ve své pondělní přednášce v Londýně řekl Dearlove, že islámský extremismus prošel od Arabského jara podstatnou změnou a to vyvolalo velký politický problém pro Blízký východ, ovšem na Západ, včetně Británie, to má jen naprosto minimální vliv.

Na rozdíl od hrozby Al Kajdy a doby po útocích z 11. září není v současnosti Západ hlavním terčem islámského radikalismu, který vytvořil hnutí ISIS. Podle Dearlove probíhá v současnosti konflikt "mezi muslimy", nemuslimů se to netýká. Britská vláda a britská média nesmyslně vytvářejí bublinu hrůzy, která je kontraproduktivní.

Dearlove konstatoval, že je znepokojen vlivem médií na utváření vládní politiky. Je podle něho načase, aby vláda zaujala "uměřenější postoj vůči terorismu".

MI5, MI6 a GCHQ v současnosi věnuje větší množství svých zdrojů boji proti islámskému fundamentalismu než obraně před Sovětským svazem v době studené války, anebo boji proti irskému terorismu, který stál daleko více britských životů než co způsobil islámský fundamentalismus.

Podle Dearlove je načase zbavit se "zkreslení úhlu pohledu", které vzniklo po 11. září a uvažovat racionálně o příčinách krize na Blízkém východě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7834

Diskuse

Obsah vydání | 10. 7. 2014