Ústup ze Slavjanska rozdělil ruské ultranacionalisty

8. 7. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

"Taktické zkracování fronty" ve formě evakuace města Slavjansk vyvolalo spor mezi ruskými ultranacionalisty, kteří řídí povstání na východní Ukrajině.

Šéf Hnutí Eurasia Alexandr Dugin ustupujícího velitele povstalců Igora Strelkova neopustil a naopak ho povýšil na symbol celého ruského národa, jenž prý "žije autenticky".

Stejně tak se za Strelkova nadále staví ex-člen neonacistické Ruské národní jednoty a "lidový gubernátor" Doněcké oblasti Pavel Gubarev.

Naproti tomu Sergej Kurginjan, hlava nacionálně komunistické strany Suť vremeni, Strelkova ovšem za ústup důrazně odsoudil. Kurginjan tvrdí, že Moskva Strelkova podporovala materiálně mnohem více, než on sám kdy připouštěl, pomoc navíc sílila, rozdíl v palebné síle mezi jeho oddíly a ukrajinskou armádou se snižoval. Proto je ústup - údajně s využitím zabezpečeného koridoru - "zradou".

Putin se bude nakonec muset ultranacionalistů s vazbami na východoukrajinské povstání zbavit, ať už se rozhodne pro politickou dohodu s Kyjevem, nebo pro "nezávislou" intervenci v podobě "mírové mise". Zdá se, že Kurginjan to chápe a chová se podle toho, za což byl svými soukmenovci právě pohnán před vojenský tribunál "Doněcké lidové republiky".

Po konfrontaci mezi samotnými ultranacionalisty ovšem bude následovat jejich střet s Kremlem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12489

Diskuse

Obsah vydání | 10. 7. 2014