Ke spolupachatelům masových vražd v Gaze

21. 7. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Nedělní masakr izraelské armády během tankové ofenzivy ve čtvrti Šadžaja v pásmu Gazy si vyžádal nejméně 60 obětí ZDE. V neděli byla v pásmu Izraelci zavražděna více než stovka Palestinců. Jde zatím o nejkrvavější den izraelské vojenské ofenzivy, která byla zahájena před 13 dny. Od začátku operace "Ochranná hrana" přišlo podle posledních údajů televize Al-Džazíra o život 435 Palestinců a tisíce dalších byly zraněny. Toho by však Izrael těžko sám dosáhl, kdyby na své straně neměl mocné komplice.

A jak se k tomuto novému kolu masakrů a vražd staví česká společnost, když pomineme tradiční islamofobní výlevy na sociálních sítích a v různých diskusích? Žádné pádné odsudky, petice či prohlášení ze strany českých "celebrit", politiků, novinářů, jihočeských studentů ani privilegovaných lidskoprávních organizací, jako je Člověk v tísni, a dalších na adresu pachatele tohoto a dalších krveprolití a jeho spoluviníků. České sdělovací prostředky nadále zůstávají po krk zabořeny ve spekulacích o tom, kdo mohl sestřelit malajský civilní let; destrukce a smrt v Gaze jako by se stala nudným koloritem.

Podle očitého svědka masakru ve čtvrti Šadžaja šlo o cílený útok izraelských tanků proti civilní populaci; ulice byly zaplaveny mrtvolami a žádní ozbrojenci zde nebyli. Z trosek domů a obytných budov bylo dosud vyhrabáno 60 bezvládných těl: muži, ženy, děti ZDE. Podle údajů agentury Ma'an přišlo ve čtvrti Šadžaja nejméně 66 osob o život ZDE. Při střelbě z tanků byly zraněny dvě až čtyři stovky Palestinců s tím, že počet usmrcených osob může být vyšší, uvedl mluvčí ministerstva vnitra v Gaze. O krveprolití v této čtvrti psali na Twitteru i někteří západní novináři, kteří navštívili místo činu a nemocnici, kam byli zranění odvezeni.

K tragickému incidentu došlo před vyhlášením dvouhodinového "humanitárního příměří", které zprostředkoval Červený kříž a jež porušili Izraelci, kteří svalili vinu na útočící palestinské militanty. Klasika.

O hororové situaci v nemocnicích v Gaze v otevřeném dopisu emotivně píše norský lékař Mads Gilbert: ZDE "Už ne žádné další desítky zraněných a krvácejících těl, na pohotovosti máme stále kaluže krve, hromady krví prosáklých obvazů, které musíme uklidit. Uklízečky rychle odstraňují krev, zbytky tkání, vlasů, oblečení, kanyly -- pozůstatky smrti -- všechno musí pryč, aby se vše mohlo znovu připravit a opakovat pořád dokola (...) A poté opět, orchestr izraelské válečné mašinérie začne hrát svou příšernou symfonii -- zrovna teď -- dělostřelecké salvy z válečných lodí přímo u břehu, hučení F-16, odporných dronů a všude jsou helikoptéry Apač -- vyrobené a zaplacené Spojenými státy."

Izraelská armáda po intenzivních bojích s palestinskými militanty v neděli přišla o 13 vojáků, což pro agenturu Ma'an potvrdila mluvčí izraelské armády ZDE. Od začátku izraelské agrese v Gaze bylo zabito celkem 18 izraelských vojáků a tři civilisté.

Izrael má při své masové vraždě v přímém přenosu mocné spojence ve Spojených státech, Evropské unii a OSN, které vedle neklesající podpory Tel Avivu znemožňují učinit přítrž jeho zločinům ZDE . Tak zní obvinění palestinského novináře Aliho Abunimaha v katarské televizi Al-Džazíra. Ten z nečinnosti a neschopnosti řešit izraelskou agresi viní západní lídry, egyptského diktátora, ale i Mahmúda Abbáse a Pan Ki-muna.

Zejména Washington neochvějně stojí za svým klíčovým spojencem v regionu; přísun vojenské pomoci ze Států do Izraele je zaručen, a to přes masivní porušování mezinárodního práva i práva samotných USA Tel Avivem. "Samozřejmě, že bomby, letadla a tanky jsou ze značné části dotovány americkým daňovým poplatníkem," píše v Guardianu Glenn Greenwald, jenž zároveň tvrdí, že podpora Obamovy administrativy pro stávající izraelskou politiku je "bezvýhradná ZDE ".

Zatímco v podřimujících českých luzích a hájích je na jisté výjimky ticho po pěšině a média stále spekulují především o možném viníkovi, který sestřelil civilní malajské letadlo s 298 pasažéry na palubě, po palestinských civilistech úporně vyvražďovaných izraelskou armádou s americkou výzbrojí před zraky světa téměř pes neštěkne. Tato skutečnost a absence jakéhokoliv veřejného rozhořčení je děsivou známkou a hanbou letargické a vedrem uondané české společnosti.

0
Vytisknout
9414

Diskuse

Obsah vydání | 23. 7. 2014