Velitel separatistů: Naše jednotky měly systém Buk

23. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Vysoce postavený velitel povstalců na východě Ukrajiny Alexandr Chodakovskij připustil, že ozbrojení separatisté měli pod kontrolou raketový systém Buk. Kyjev a západní země tvrdí, že tento systém byl minulý týden použit k sestřelení letounu Malaysia Airlines.

Velitel praporu Vostok řekl, že povstalci mohli získat systém z Ruska. "O tom Buku vím. Slyšel jsem o něm. Myslím, že ho poslali zpátky. Protože jsem se o něm dozvěděl právě ve chvíli, když jsem se dozvěděl, že došlo ke katastrofě. Pravděpodobně ho poslali zpátky, aby odstranili důkaz o jeho přítomnosti," sdělil velitel agentuře Reuters.

Chodakovskij současně obvinil úřady v Kyjevě, že nezabránily letu civilního letounu přes povstalecké území a "vyprovokovaly" tragédii. Tvrdí, že Kyjev o přítomnosti Buku věděl.

Další představitelé separatistů opakovaně podíl na sestřelení MH17 popírají. Chodakovskij se dostal do sporu s Igorem Strelkovem, nyní hlavním velitelem v Doněcku.

Guardian tento týden také hovořil se svědky, kteří odpalovací zařízení systému Buk viděli minulý čtvrtek několik hodin před tragédií projíždět městem Torez nedaleko oblasti, kde se letadlo zřítilo.

Chodakovskij řekl, že neví, odkud systém pocházel, ale že mohl pocházet z Ruska. Podle něj se separatisté několika těchto systému zmocnili na ukrajinských základnách, ale ty nebyly v operačním stavu.

Podle Chodakovského mohlo Rusko nabídnout tyto zbraně v rámci "zcela lokální iniciativy".

Mluvčí nizozemského týmu vyšetřovatelů, který se nachází v Kyjevě, sdělil AP, že asi 25 členů týmu analyzuje informace z místa katastrofy, včetně fotografií, satelitních snímků a radarových informací. Místo pádu letadla však ještě nenavštívili, protože od separatistů neobdrželi bezpečnostní záruky.

Není jasné, na co tým čeká. Povstalci oznámili, že na ně čekají, a protože se nedaleko lokality bojuje, místo nebude v dohledné budoucnosti bezpečnější. Na nepřítomnost expertů si stěžuje šéf týmu pozorovatelů OBSE Michael Bociurkiw.

Podle nizozemské strany černé skříňky letadla nenesou stopy manipulace.

Ve středu ukrajinská Rada národní bezpečnosti a obrany oznámila, že na východě byly sestřeleny dva letouny Su-25 ve výšce 5 200 metrů a mohly být zničeny raketami odpálenými z ruského území.

Letadla letěla v menší výšce, než sestřelený malajsijský boeing, ale stále byla mimo dosah přenosných protiletadlových systémů separatistů. (Mobilní systém Strela-10, jehož držení separatisté již před delší dobou také přiznali, má výškový dosah 3 500 metrů - pozn. KD.)

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9335

Diskuse

Obsah vydání | 25. 7. 2014