V Bruselu se koná Russellův tribunál o útoku na Gazu -- online přenos a přednesení závěrů v Evropském parlamentu

24. 9. 2014

čas čtení 1 minuta
Tisková zpráva ISM ČR

Ve středu 24. září od 9:30 začíná v Bruselu mimořádné zasedání Russellova tribunálu o izraelských zločinech v Gaze v kontextu mezinárodního práva a zodpovědnosti mezinárodní komunity. Tzv. lidového tribunálu o Palestině, který vznikl v roce 2009 v reakci na izraelskou operaci Lité olovo, se zúčastní renomovaní experti na mezinárodní právo, lidskoprávní specialisté, ale i známé osobnosti politického a společenského života.

V porotě zasednou například dva bývalí zvláštní zpravodajové OSN za lidská práva, John Dugard a Richard Falk dále britský režisér Ken Loach či hudebník Roger Waters. Svědectví podá ředitel palestinské lidskoprávní organizace PCHR a nositel alternativní Nobelovy ceny (Right Livelihood Award), Raji Sourani; uznávaný palestinský novinář Mohammed Omer; izraelský novinář a publicista David Sheen či americký novinář Max Blumenthal. Mluvit bude i známý norský lékař Mads Gilbert a řada dalších.

Středeční zasedání bude přenášeno po celý den online na adrese http://www.livestream.com/russelltribunalonpalestine?t=538802. Ve čtvrtek budou výsledky tribunálu předneseny na půdě Evropského parlamentu.

Všechna slyšení, která jsou veřejná a kterých se zúčastní i zástupci české pobočky Mezinárodního hnutí solidarity (ISM ČR), budou dostupná na kanálu youtube. Zjištění a doporučení tribunálu poskytnou důležitý právní základ a strategický nástroj pro další podporu základních práv palestinského lidu, jakož i vodítka ke krokům, které by měla podniknout Evropská unie k zastavení beztrestnosti a ukončení spoluviny při porušování mezinárodního práva v Palestině.

Další informace: ZDE.

0
Vytisknout
5306

Diskuse

Obsah vydání | 25. 9. 2014