Pracuje Turecko na výrobě jaderné zbraně?

24. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Německá zpravodajská služba BND disponuje informacemi o tom, že Turecko mnoho let tajně pracuje na vojenském jaderném programu a nově zvolený prezident Erdogan chce zemi rychle vybavit jadernými zbraněmi, píše v Die Welt bývalý vysoký představitel německého ministerstva obrany Hans Rühle.

Vzorem tureckého programu je údajně Írán. Turecko v posledních letech ve spolupráci s Ruskem, Francií a Japonskem rozvinulo masivní program mírového využití jaderné energie, pod jehož pláštíkem má probíhat vývoj jaderných zbraní. Největší význam však podle Rühleho nemají samotné kontrakty, ale to, co v nich není napsáno. A v obou smlouvách chybí zmínka o odběru použitého jaderného paliva dodavatelem, naopak se v nich píše o tom, že smluvní strany tuto otázku upraví v separátním dokumentu později.

Turecká vláda si tak chce ponechat kontrolu nad materiálem, který lze využít k výrobě plutoniové jaderné zbraně, tvrdí Rühle. Použité palivové tyče obsahují v průměru asi 1% plutonia. Zařízení, které umožní štěpný materiál z tyčí získat, lze postavit za půl roku a zabere plochu běžné administrativní budovy.

.

Podle zprávy BND, s níž je seznámeno omezené množství osob v Německu, dnešní prezident Erdogan ještě jako premiér v roce 2010 vydal příkaz k výstavbě zařízení na obohacování uranu. Podle jiných údajů Turecko již disponuje dostatečným množstvím centrifug, které údajně získalo z Pákistánu.

Raketový program vznikl v Turecku ještě v polovině 80. let. V prosinci 2011 ale Erdogan nařídil vojenskoprůmyslovému komplexu vyvinout rakety dalekého doletu. Už v roce 2012 proběhly zkoušky raket s doletem 1500 km, k roku 2015 by měly vzniknout další s doletem 2500 km. Tento program je dalším příznakem existence vojenského jaderného programu.

Podrobnosti v němčině: ZDE

0
Vytisknout
9944

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2014