Ukrajina začala odebírat norský plyn, Litva bude odebírat katarský

10. 10. 2014

čas čtení 2 minuty

Norsko od 1. října provádí reverzní dodávky zemního plynu na Ukrajinu přes území Slovenska. Jde o 11 milionů krychlových metrů za den. Agentura RBK-Ukrajina s odvoláním na své zdroje uvádí, že cena paliva činí 325-340 dolarů za tisíc krychlových metrů.

V Ukrtransgazu tvrdí, že norský plyn je mnohem kvalitnější než ruský. Podle německého metodologického standardu G260 plyn vytěžený v Severním moři má kalorickou vydatnost kolem 8 650 kcal/m3, zatímco ruský 7 929 8 650 kcal/m3.

Souběžně s norskými dodávkami stouply od 7. října reverzní dodávky plynu přes Slovensko a Polsko na 28,9 milionu krychlových metrů. Objem plynu v podzemních zásobnících k 7. říjnu dosáhl 16 714 miliard krychlových metrů.

Maďarsko je připraveno obnovit dodávky plynu Ukrajině od začátku roku 2015.

Předtím ruský ministr energetiky Alexandr Novak prohlásil, že Rusko je připraveno na podzim a v zimě dodat Ukrajině 10 miliard krychlových metrů plynu - polovinu v režimu platby předem a polovinu v systému doplňujících objednávek. Cena tohoto plynu činí 385 dolarů za tisíc krychlových metrů.

Ukrajinská média píšou, že zemi hrozí nedostatek uhlí pro tepelné elektrárny vyvolaná boji na východě. Ve skladech zůstalo méně než 2 miliony tun, což stačí zhruba na dva týdny. Ve skladech na Donbase zůstává přitom 4,5 milionu tun uhlí. (Ukrajinská vláda ještě v září rozhodla dovézt uhlí z Jihoafrické republiky - pozn. KD.)

Dosud není stanoveno datum dalšího kola třístranných rozhovorů o plynu ve formátu Ukrajina-Rusko-EU. Podle informací z ukrajinského ministerstva energetiky a uhelného průmyslu jsou ukrajinská a ruská pozice neslučitelné a EU se je snaží navzájem přizpůsobit.

Litva vyjádřila přání přestat odebírat ruský plyn a hodlá toho dosáhnout pomocí plovoucího terminálu odebírajícího plyn z Kataru. Ten bude zprovozněn začátkem prosince v Klajpedě. Má mít kapacitu 4 miliardy krychlových metrů ročně, samotné Litvě podle expertů stačí 3 miliardy a přebytek bude exportován.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
9329

Diskuse

Obsah vydání | 13. 10. 2014