USA žádají rozšíření mandátu pozorovatelů OBSE na Ukrajině

10. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Mezinárodní monitoring rusko-ukrajinské hranice je "silně neadekvátní", tvrdí USA, které žádají rozšíření mandátu pozorovatelů OBSE. Stížnost přednesl velvyslanec při OBSE Daniel Baer. Téměř 300 km hranice je mimo ukrajinskou kontrolu a mezinárodní pozorovatelé tyto oblasti nemonitorují.

Rusko odmítá západní tvrzení, že posílá vojáky a obrněnou techniku na Ukrajinu, aby pomáhalo proruským povstalcům. Boje kolem Doněcka způsobují nestabilitu příměří dohodnutého 5. září.

Od 26. září OBSE monitoruje příměří. Bojující strany měly zřídit nárazníkové zóny bez těžkých zbraní, k tomu však na mnoha místech nedošlo.

Na povstalecká území proniklo několik ruských nákladních konvojů, které neprošly pohraniční kontrolou. Rusko tvrdí, že šlo o humanitární pomoc, to však nelze ověřit.

Šéf pozorovatelů OBSE Paul Picard tvrdí, že jeho tým diskutoval o možnosti navštívit hraniční přechody, které Ukrajina nekontroluje. Američané tvrdí, že mandát pozorovatelů je v souladu s minskou dohodou třeba rozšířit, protože momentálně umožňuje přístup na hraniční přechody Gukovo a Doněck pouze na ruské straně.

Daniel Baer také vyzval Rusko, aby splnilo své závazky z Minska, jmenovitě využilo svého vlivu na separatisty a přimělo je ukončit porušování příměří, stáhlo veškerý vojenský personál a vybavení z Ukrajiny a osvobodilo všechny rukojmí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6959

Diskuse

Obsah vydání | 13. 10. 2014