K tragedii došlo v prvním kole prezidentských voleb

19. 1. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Na rozdíl od Jana Čulíka si myslím, že byla veliká škoda, že byl Miloš Zeman zvolen prezidentem a to zejména proto, že jde o návrat do minulosti, do opoziční smlouvy, že de facto nedošlo k výměně pohledu na svět, když po Klausovi přišel Zeman. Plně se ztotožňuji s tím, když Jan Čulík píše, že Zeman zřejmě představuje konzervativní, izolacionistickou, národoveckou frontu, která spojuje sympatizanty ODS a tzv. levice.

Neztotožňuji se ale s tím, že voliči měli na výběr pouze mezi Zemanem a Schwarzenbergem. Ke katastrofě došlo v prvním kole prezidentské volby, kdy většina voličů volila nové lidi, aby tak nechala své hlasy propadnout v roztříštěnosti a umožnila nástup Zemanův. Mohli jsme tu dávno mít prezidenta, jako je Jiří Dienstbier, který se zasazuje o práva menšin, podporuje vyloučené a hendikepované a představuje i svým návrhem zákona o státní službě, který podpořily odbory a protikorupční organizace, než byl vykastrován národní frontou ODS-ČSSD-KDU-ČSL-ANO-TOP09, standardního evropského politika proti xenofobní zasmrádlosti vůdců opoziční smlouvy.

Kontroverze kolem Miloše Zemana by neměly sloužit k tomu, že se český národ zabarikáduje do minulosti kvůli dvěma starcům. Měl by si naopak uvědomit, že pokud bude chtít v budoucnosti změnu, musí se spojit a volit podle politické uvážlivosti, nikoli podle osobních sympatií, symbolů nebo z potřeby hodit politiku na nějakého byznysmena, který všechno ovládne a udělá za nás.

Vzpomeňte si, jak byla společnost kdysi rozdělena kvůli Zemanovi a Klausovi, kteří ve skutečnosti představují ten stejný pohled na svět, tu stejnou politiku a liší se pouze v akademických otázkách. Měli jsme se kdysi na oba dva vykašlat a volit nikoli podle rozdělení společnosti na dva tábory, ale podle svých skutečných zájmů. Bylo by tragické opakovat stejnou chybu znovu.

0
Vytisknout
10944

Diskuse

Obsah vydání | 21. 1. 2015