Zakladatel Pegidy se na Facebooku prezentoval jako Hitler

21. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Virálním způsobem se po internetu šíří fotografie Lutze Bachmanna, 41, syna řezníka z Drážďan, který se stal zakladatelem "protiislámského" hnutí Pegida. Fotografie vyvolala nové otázky o tom, do jaké míry má Pegida vazby na ultrapravicové kruhy.

Fotografie se objevila na Bachmannově facebookové stránce s nápisem "Už je tady zase" (Er ist wieder da). Bachman svůj facebookový profil smazal krátce poté, co ho kontaktoval drážďanský deník Morgenpost. Právě Morgenpost objevil tuto fotografii na uzařevné Bachmannově facebookové stránce, na níž Bachman charakterizoval přistěhovalce jako "dobytek", "chátru" a "odpad". Výroky byly z 19. září, z doby asi dva měsíce předtím, než se v Drážďanech konala první demonstrace Pegidy.

Bachmann byl mnohokrát odsouzen za krádeže, fyzické útoky a držení drog. Poslední demonstrace Pegidy se v Drážďanech účastnilo 25 000 osob. Ve středu večer chce pobočka Pegidy, Legida, zorganizovat další protiislámskou demonstraci. Registrovalo se také 19 demonstrací protestujících proti islamofobii.

Po zveřejnění fotografie Bachmann jako předseda Pegidy odstoupil.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7537

Diskuse

Obsah vydání | 23. 1. 2015