Může "únik mozků" zemi prospívat?

25. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

Myšlenka vynakládání peněz na výcvik profesionálů, kteří poté zemi opustí , byla v posledních desetiletích často diskutována. Avšak může existovat situace, kdy odchod kvalifikovaných osob do zahraničí zemi ve skutečnosti prospívá?

Pokusy lákat vystěhovalce nazpět, jak se o to snaží například Malajsie, patrně nebudou příliš úspěšné. Možný pozitivní efekt je jinde: Klíčovým ukazatelem vlivu emigrace na lidský kapitál není počet vzdělaných osob, které zemi opustí, ale počet těch, které zůstanou.

Tyto dva údaje jsou složitě propojeny. Pokud by množství talentovaných v zemi bylo fixní, pak by emigrace vysoce kvalifikovaných snižovala lidský kapitál. Jenže důkazy naznačují, že odchod vzdělaných do zahraničí je spojen s větším zájmem o vzdělání mezi ostatními a nárůstem počtu vzdělaných. Například perspektiva možného odchodu do zahraničí vede více lidí tomu, že se přihlásí na univerzitu.

Pokud emigrace získává nízká, odchod některých nejvzdělanějších může ve skutečnosti zvyšovat celkový lidský kapitál v zemi. A desetiletí výzkumů ukazují, že se to skutečně děje. Jedna ze studií tvrdí, že emigrace je v pořádku, pokud podíl vysoce vzdělaných,kteří odcházejí ze země, nepřekročí 20%.

Důkazy také ukazují, že ti kdo odcházejí mohou své zemi prospět, i když žijí v zahraničí. Vzdělanější emigranti mají vyšší příjmy a větší částky z nich posílají do domovské země. V některých případech to může mít na domácí ekonomiku větší vliv, než kdyby tito lidé nikdy neodešli.

Emigrace vysoce kvalifikovaných není nutně špatnou zprávou pro rozvojové země. Určitá úroveň emigrace může prospívat, kdežto příliš velká může být problematická. To znamená, že země by se měly zaměřit na dosažení zdravé rovnováhy mezi emigrací profesionálů a pobídkami, aby tito lidé zůstávali doma, nebo se vraceli.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11513

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2015