Není omluvou, že server publikuje VŠECHNO

1. 7. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut

Znovu opakuji, že omluvou za to, že někdo bude publikovat názor "Jsme ohroženi malými zelenými mužíčky", "Cikáni do plynu" nebo "Uprchlíci jsou špinaví" či "Celosvětové hnutí zednářů se nás snaží zničit" nemůže být, že zároveň publikuji názory typu "Cikáni nepatří do plynu", "Uprchlíci nejsou špinaví" či "Celosvětové spiknutí zednářů neexistuje", či "Malými zelenými mužíčky ohroženi nejsme".

Server, jako jsou Parlamentní listy zcela systematicky a plánovitě medializuje ty největší pitomosti, zejména pokud mají destabilizační a silně emocionální, iracionální náboj. Využívají při tom emocionální manipulace a prokazatelné neschopnosti určité části českého čtenářstva kriticky hodnotit nesmysly a hoaxy, které se na ně valí na internetu a na sociálních sítích. Je to jistě účinný způsob jak si zvyšovat čtenost a příjem, ovšem nebude příjemné žít ve společnosti, jakou si kvůli penězům redaktor Polanský pěstuje, ani pro občany obecně, ani pro Polanského osobně. Je velmi nebezpečné, že Parlamentní listy legitimizují a normalizují v české veřejnosti rasistické a jiné pitomosti.

Je nepřijatelné publikovat rasistické texty, nejen proto, že je to porušením zákona, ale prostě proto, že je to vůči lidem, které ostouzíme, neférové a nespravedlivé. Rasistická řeč dříve nebo později vede k násilí, ke vzniku koncentračních táborů.

Na pováženou je, že rasisté zcela plánovitě zneužívají iracionálně vyvolaného nesmyslného strachu českých občanů před uprchlíky ve snaze vytvořit novou, netolerantní a autoritářskou politickou stranu a získat pro ni volební podporu. Médium, jemuž jde v první řadě o peníze, je možná jedno, že vyvoláváním hysterického strachu ve společnosti šířením iracionálních emocí vypustí z láhve džina fašismu, kterého pak už bude obtížné tam vrátit.

Je opravdu důležité zabývat se zdroji frustrace současné české společnosti a odstraňovat je. Ke krizi, jak vidno, dochází daleko dříve, než jsme si představovali.

Publikuji občas články v západních anglosaských médiích, například ve Foreign Policy ZDE či na serveru The Conversation ZDE či Opendemocracy.net ZDE.

Jejich editorská práce je vzorná. Každé seriozní médium má tzv. subeditory, kteří články redigují a stylisticky upravují, avšak, především, vyžadují před publikací ověřování každého jednotlivého faktu. V seriozních médiích se opravdu nepublikují bláboly bez faktografického základu.

Česko se už čtvrt století pohybuje uprostřed uměle vyvolávaných, hysterických virtuálních kampaní, které vytvářejí problém tam, kde není. V současnosti je Česko v protiuprchlické křeči, která je naprosto absurdní, jehož ukázkou je to, že lidi jsou neskrupolózními médii natolik zmanipulovaní, že nechají z rasistických důvodů zatknout i mezinárodní delegaci na folkloristickém festivalu ve Strážnici. Netřeba poukazovat na to, jaký obraz o české společnosti to vyvolává.

Zdrojem nynější antiuprchlické hysterie je zjevně frustrace velké části české společnosti. Po čtyřicet let, během státního socialismu, bylo Čechoslovákům odpíráno být součástí blyštivého a bohatého Západu. Od roku 1989 šíří pražská média uspokojení, že "jsme konečně po zásluze součástí dokonalé západní společnosti". Potíž je, že nedlouho poté, co se Česko - podle hlediska pražských médií - stalo součástí Západu (západoevropské země si to samozřejmě nemyslí) se tato "dokonalá společnost" začala rozkládat.

Ona samozřejmě měla problémy vždycky, i během oněch čtyřiceti let, kdy z ní bylo Československo vyloučeno, jenže to Češi v důsledku "syndromu Rudého práva" (které psalo, že na Západě je bída, a tak lidé věřili opaku, zcela nerealisticky, že občanům na Západě létají pečení holubi do úst!) nevnímali. Teď jim dochází, že je uměle vytvářený obraz dokonalého Západu ohrožen, a tak z frustrace útočí na lidi, kteří to údajně zavinili, uprchlíci a Řekové...

Článek Štěpána Kotrby, pokračující v iracionálním vyvolávání hrozby uprchlíků, která je "řízená" a "zničí" Českou republiku, je založen na neznalosti a na rasistických předsudcích.

Protože Kotrba, který se nikdy s žádným muslimem či uprchlíkem nesetkal (nedomluví se žádným cizím jazykem), nechápe, jak je možné, že uprchlíci dali dohromady 30 000 euro na cestu do Evropy, usuzuje - bez důkazů, že to musí být řízené mezinárodní spiknutí. Protože v jeho rasisticky založeném obrazu, kdo je Afričan či Arab, musí být nevzdělaný a chudý. Ve skutečnosti tomu profil uprchlíků neodpovídá: složení uprchlíků je demograficky velmi podobné vzdělanosti obyvatel v Evropě. Prchají především lidé, kteří jsou schopni komunikovat s vnějším světem, tedy chirurgové, počítačoví experti či jiní profesionálové.

Jak ukázala nedávná reportáž televize Nova z maďarsko-srbské hranice, uprchlíci, které tam reportéři našli, hovoří daleko lépe anglicky než pracovníci televize Nova. Ti lidé jsou často vzdělanější než průměr české populace.

Po internetu se šíří hoaxy a nesmysly, že "islám Evropu likviduje" a že např. v Británii jsou prý "města, kam se běloch už neodváží a funguje tam islámská policie".Je to naprostý nesmysl a když to před časem tvrdila americká pravicová televize Fox News, Britové se tomu strašně smáli. Fox News se pak omluvily.

V Británii žije asi pět milionů muslimů. Radikalizaci z nich podlehlo několik stovek mladých lidí. Je to zdrojem velkého znepokojení především právě muslimské komunity, jak v Britských listech průběžně dokladujeme.

O České republice nikdo neví a uprchlíci do ní nesměřují, bohužel, protože by České republice rozrůzněnost kultur nesmírně prospěla. Mimo jiné to vede k výraznému hospodářskému oživení.

Podle mezinárodního práva mají evropské státy včetně Česka nejen morální, ale i právní povinnost poskytnout ochranu lidem, postiženým pronásledováním či válkou. Odmítnout tuto ochranu je trestný čin.

Za situaci v kolabujících státech severní Afriky nese samozřejmě vinu především západní civilizace, která je bezostyšně vykořisťovala. Všichni jistě používáte mobilní telefony. K jejich výrobě je zapotřeb írudy coltan (směsice kolumbitu-tantalitu), která se těží v Kongu. Překotná poptávka po coltanu tam znamenala v minulých letech vyvraždění několika milionů obyvatel. O této genocidě se v ČR vůbec nepsalo. K vzniku konfliktů přispívá také globální oteplování, které vyvolalo konflikt v Sýrii, na němž Česko také nese svůj podíl viny. A pokud známo, Česká republika se účastnila i invaze do Afghánistánu, takže nemá odpovědnost za destabilizaci tamější situace?

Evropa samozřejmě ve svém sobectví při pomoci uprchlíkům selhává. Má být pro Českou republiku vzorem kontroverzní britský premiér David Cameron, který ruší Zákon o lidských právech a brání sjednocování rodin způsobem, jaký by si někdejší komunistické režimy nikdy nedovolily?

Evropa má 700 milionů obyvatel. Jak je vidět z Německa či ze Švédska, má dokonalou schopnost přijmout imigranty z jiných zemí. Historicky je výborně asimilovala a kontinent z toho má obrovský prospěch.

Hysterická a rasistická reakce proti jinakosti, způsobená nejistotou mnohých Čechů ohledně jejich vlastní identity, poté, co Evropská unie požádala o přijetí 1400 ! uprchlíků, je nedůstojná. I uprchlíci jsou lidi.

Samozřejmě, že Evropa a Západ zanedbaly situaci v rozložených státech severní Afriky a často jejich rozklad svou sobeckou politikou vyvolaly. Známý britský zahraničněpolitický reportér a moderátor Channel Four News Jon Snow, kterého v mládi hluboce ovlivnila jeho stáž v Africe, už r. 2004 ve své autobiografii varoval, že si západní mocnosti svým chování zadělávají na obrovské budoucí problémy. V nynější naléhavé situaci má Evropa v první řadě právní povinnost ohroženým lidem urychleně pomoci a v druhé etapě musí samozřejmě pomoci rozloženým zemím, aby se v nich dalo lidsky žít.

Defenzivní nacionalismus, projevující se nyní v zemích, jako je Česko, Slovensko a Maďarsko, který je signálem nejistoty občanů vůči své vlastní identitě, není rozumným útočištěm v dnešním globálním světě. Česko těžko přežije jako skanzen z básně Ve stínu lípy Svatopluka Čecha.

0
Vytisknout
14119

Diskuse

Obsah vydání | 7. 7. 2015