Evropská unie je neschopná vypracovat jednotnou reakci na výsledek řeckého referenda

7. 7. 2015

čas čtení 3 minuty

Šéfové vlád se hádají: Německo a Evropská komise chtějí nechat Řecko smažit ve vlastní šťávě, zatímco Francie, Itálie a Španělsko netrpělivě usilují o dohodu.

Německo a Francie vyvinuly v pondělí večer obrovské úsilí ve snaze vyhnout se ohledně Řecka hlubokému konfliktu. Eurozóna ostře odsoudila Tsiprasovo obrovské vítězství v nedělním referendu a Angela Merkelová požadovala, aby řecký premiér předložil nové návrhy.

Sílí obavy, že řeckým bankám dojdou peníze a vážně to poškodí řeckou ekonomiku. Naděje na brzké řešení se rozplynuly. Vedoucí politikové v EU vyjádřili zoufalství a začali se hašteřit ohledně toho, jak reagovat na nedělní referendum, jímž řečtí občané drtivou většinou odmítli eurozónou navrhované škrty jako cenu pro udržení Řecka v eurozóně.

Řecký premiér Tsipras mezitím se pojistil, aby se eurozóně nemohlo podařit ho svrhnout a vynutit si změnu režimu v Řecku tím, že vytvořil celonárodní řecký konsensus pěti hlavních řeckých politických stran, které podporují jeho vyjednávací strategii, jejímž cílem je zrušení části řeckých dluhů. Tsipras také obětoval svého ministra financí Janise Varoufakise, což se považuje za vstřícný signál vůči věřitelům Řecka.

V Pařiži se pokusili Merkelová a Hollande vypracovat společnou strategii na zvučné řecké odmítnutí dalších pěti let škrtů, navrhovaných eurozónou. Avšak Merkelová uvedla, že neexistuje žádná základna, na níž by se s Řeckem dalo nyní jednat, a apelovala na Tsiprase, aby předložil nové návrhy.

Jak se členové eurozóny připravují na úterní mimořádný summit v Bruselu, dochází k hašteření mezi šéfy vlád. Francie, Itálie a Španělsko chtějí rychlou dohodu s Řeckem, kdežto Německo, Evropská komise a severní Evropa chtějí nechat Řecko smažit ve vlastní šťávě a počkat, až se rozplyne euforie z výsledku referenda a Řekové si uvědomí, že nemají žádné peníze a jsou izolováni.

Řecké banky zůstanou uzavřené nejméně do úterý a z bankomatů lze maximálně vybrat 60 euro denně.

Evropská komise neřekla o výsledku řeckého referenda nic pozitivního a stále tvrději vystupující německý šéf sociálních demokratů Sigmar Gabriel varoval, že je Řecko na pokraji bankrotu. Obvinil Tsiprase, že tvrdošíjně prosazuje řecký národní zájem na úkor všech ostatních zemí. Z jeho reakce vyplývá, že si Gabriel myslí, že je odchod Řecka z eurozóny nevyhnutelný. Zdůraznil potřebu humanitární pomoci, kterou EU musí zorganizovat pro Řecko, aby tam nedošlo k sociálnímu výbuchu.

Tsipras v úterý předloží nové návrhy. Během pěti měsíců jednání naštval jeho nyní rezignovavší ministr financí Varoufakis všechny ostatní, protože tvrdil, že jedině on má pravdu a všichni ostatní se mýlí.

Výsledky nedělního řeckého referenda nenechaly nikoho na pochybách o tom, jak zdrcující je to verdikt a jak velké problémy předkládá Evropě. Asi 80 procent voličů mladších 34 let hlasovalo v neděli pro odmítnutí škrtů z eurozóny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8927

Diskuse

Obsah vydání | 8. 7. 2015