Evropská unie musí konečně jednat a zabránit umírání lidí

28. 8. 2015

čas čtení 3 minuty

Komuniké organizace Human Rights Watch

Hrůznější podrobnosti bezpochyby ještě vyjdou najevo, ale už víme dost, abychom byli zděšeni: Až padesát lidí zemřelo, zjevně strašlivou smrtí, zamčených v kamionu zaparkovaném na rakouské dálnici vedoucí do Vídně.

Že zemřelo tolik lidí při jediném incidentu, tak blízko evropskému hlavnímu městu, kde jednají ministři o migraci na západním Balkánu, znamenalo, že z toho vznikla mezinárodní zpráva. Avšak pozemní trasa do Evropské unie, kterou používají imigranti a uprchlíci si během let vyžádala tisíce obětí. V březnu zemřeli dva Iráčané na podchlazení na hranici mezi Tureckem a Bulharskem. 14. dubna bylo usmrceno v Makedonii 14 Somálců a Afghánců vysokorychlostním vlakem, když kráčeli po železniční trati. Loni v listopadu zemřelo pětačtyřicet dnů staré nemluvně a jeho otec na téže železniční trati.

Zatímco umírání ve Středozemním moři vyvolává mnoho pozornosti, seznam osob, které zemřeli udušením, dehydratací a vystavením nepřízni počasí je hanebně dlouhý. Podle jedné statistiky celkem u hranic EU od roku 2000 zemřelo více než 30 000 lidí. Pašeráci, kteří jsou přímo zodpovědní za úmrtí a týrání lidí musejí být pohnáni k spravedlnosti. Špatné zacházení pohraničními strážemi a policií v Makedonii a v Srbsku vytváří další nebezpečí cesty.

Avšak vinu nese mnoho lidí a institucí. Ke krizi na hranicích EU přispěla špatná politika EU, která dává neférové břemeno zemím na jejich hranicích i neschopnost Řecko zvládnout počty migrantů. Namísto stavění plotů, jak to dělá Maďarsko, by měla Evropská unie rozšířil bezpečné a legální alternativy pro lidi, kteří chtějí vstoupit na její území, zejména pro ty, kteří prchají před pronásledováním a válkou. To znamená zvýšené přijímání uprchlíků, umožňování sjednocování rodi a vytvoření programů pro poskytování humanitárních víz. Také je nutné, aby vlády EU splnily své právní závazky poskytnout azyl a lidské podmínky k přežití pro osoby, které na území EU už přišly.

Členské státy EU musejí zasáhnout k zmírnění humanitární krize v dluhy postiženém Řecku, kam od začátku letošního roku přicestovalo 160 000 migrantů. Střechová organizace Evropská rada pro uprchlíky a emigranty (ECRE) požaduje, aby členské země EU přesunuly do roka z Řecka 70 000 uprchlíků a aby zdvojnásobila nestačící počty osob, které mají být přesunuty a o jejichž přesunu z Řecka a z Itálie se dohodl vlády v červenci.

Mnoho lidí, cestujících přes západní Balkán a do Rakouska jsou ze Sýrie, ze Somálska, z Iráku a z Afghánistánu - zemí, které jsou obětí války či všeobecnému násilí. Jiní doufají, že zlepší své hospodářské vyhlídky a životy svých dětí. Nikdo z nich si nezaslouží být vykořisťován, týrán, nebo umírat.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7506

Diskuse

Obsah vydání | 31. 8. 2015