Jordánsko podpoří zavádění elektromobilů ve veřejném sektoru

4. 11. 2015

čas čtení 1 minuta


Jordánsko, které se snaží šetřit energií, podporuje ve veřejném sektoru přechod k elektromobilům. Úřad premiéra a hlavní město Ammán jsou příklady zavedení těchto vozidel.


Soukromé společnosti budují síť dobíjecích stanic a během příštích let jich má vzniknout celá řada.

Aby podpořila elektromobily, vláda nedávno rozhodla, že osvobodí tato vozidla od registračních poplatků, které dosahují 8 000 - 9 000 dinárů, v souladu s královskou direktivou, která nařizuje používat tato vozidla kvůli ochraně životního prostředí a snížení plateb za energie.

"Jordánsko zahájilo průlomový vícefázový projekt přechodu podstatné části flotily vozidel ve veřejném sektoru na energeticky efektivní a ekologicky příznivá vozidla," sdělil mluvčí vlády listu Jordan Times.

První fáze projektu byla spuštěna v říjnu a zahrnuje zavedení 300 vozidel.

Jordánsko se snaží diverzifikovat energetický mix a zvýšit podíl alternativní a obnovitelné energie, snížit import ropy a chránit prostředí.

Po vyhodnocení první fáze vláda plánuje postupně nahradit všech 20 000 vozidel ve veřejném sektoru elektromobily, což by mělo přinést roční úspory ve výši 25 - 28 milionů dinárů. Mají vzniknout elektrické autobusy i kukavozy.

Jordánsko v květnu během Světového ekonomického fóra u Mrtvého moře podepsalo smlouvy o smlouvě budoucí se společnostmi Tesla, BMW, Renault a Mercedes.

Jordánsko importuje asi 97 % energie a vynaloží na tento účel asi 18 % HDP. Přitom zaznamenává více než 300 slunečných dní v roce a v severní části země existuje velký potenciál pro využití větrné energie.

Přechod k elektromobilům má podpořit jordánskou energetickou strategii a pomoci splnit mezinárodní závazky ohledně redukce uhlíkových emisí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6116

Diskuse

Obsah vydání | 5. 11. 2015