Britové organizují petici na protest proti Zemanově vystoupení s nenávistníky

"Český prezident promluvil na protimuslimském shromáždění - prosíme, protestujte"

19. 11. 2015

čas čtení 1 minuta


Vážený pane velvyslanče,

píšu vám a vaší vládě, abych vyjádřil(a) zklamání nad dnešní přítomností prezidenta Miloše Zemana na protiislámském shromáždění.

Prezident Zeman hovořil k davu, který mával vlajkami s nápisy "Ať jde islám do prdele!" a "Zakažte islám". V přední řadě mezi účastníky, a zcela zjevně jako host organizátorů, byli Stephen Lennon, zakladatel násilného protimuslimského pouličního gangu zvaného English Defence League (Anglická liga pro obranu) a německý šéf Pegidy.

Je zcela zjevné ze sociálních sítí, do jaké míry angažmá prezidenta Zemana na protiislámském shromáždění výrazně podpořilo rasisty a ultrapravicové extremisty po celém kontinentě.

Pan prezident možná chce vyjadřovat svou opozici vůči islamistickému extremismu, avšak rozhodnutí pronést projev na protimuslimském shromáždění není jen chybou, je to kontraproduktivní. V době, kdy svět čelí tak vážné hrozbě od ISIS/ISIL, rozdmychávat plameny nenávisti vůči muslimům není nápomocné.

Ano, ještě včera zdůraznil v britské televizi bývalý šéf britských tajných služeb: "ISIL chce vyvolat nepřátelství vůči uprchlíkům, chce vyvolat posílení ultrapravice po celé Evropě a chce, aby měli uprchlíci pocit, že v Evropě nejsou vítají, aby je lehčeji mohla naverbovat sama ISIL."

Žijeme ve velmi složité a nebezpečné době. Je smutné, že činy pana prezidenta Zemana to právě ještě ztížily.

(Petici mohou podepsat jen lidé v Británii, musejí se definovat svým PSČ)

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6804

Diskuse

Obsah vydání | 20. 11. 2015