Euroactiv: V den výročí sametové revoluce se český prezident účastnil protiislámské demonstrace

18. 11. 2015

čas čtení 2 minuty
Téměř 70 procent Čechů je podle nedávného průzkumu veřejného mínění Akademie věd ČR proti příchodu uprchlíků do jejich země. Jen málo žadatelů o azyl se rozhodlo zůstat v této převážně sekularistické členské zemi NATO a EU s 10,5 miliony obyvateli, většina z nich směřuje do bohatšího Německa dalších západních členských zemí EU.

OSN nedávno kritizovala české detenční středisko pro uprchlíky jako "ponižující".

Prezident Miloš Zeman sdělil tisícům osob shromážděných na akci, kterou zorganizoval xenofobní Antiislámský blok, že lidé jsou proti islámu a neměli by být "nálepkováni" jako islamofobové, fašisté či rasisté.

Zeman byl r. 2013 zvolen přímou volbou. Má pravomoc vetovat zákony, jmenovat soudce a ústředního bankéře České republiky.

Shromáždění, které navštívil, bylo jedním z desítek uspořádaných po celé zemi, které se soustředili především na evropskou migranční krizi a zvýšenou bezpečnosti po pařížských útocích.

Zemanovi stoupenci nesli transparenty, na nichž byla Angela Merkelová ve vězení kvůli své otevřené politice vůči migrantům a uprchlíkům. Někteří skandovali "Pegida" na podporu německého xenofobního protiislámského hnutí.

Lukáš, inženýr z města Plzeň, který držel českou vlajku, sdělil tiskové kanceláři AFP, že přišel Zemana podpořit, protože se cítí "ohrožen tím, co se děje v západní Evropě. 'Musíme si vybírat a ne říci, OK, přijďte, bez rozmyslu. Zjistili jsme, že mezi imigranty jsou lidé, kteří jsou pro Evropu nebezpeční," řekl.

Irena Babůrková, starožitnice ze západočeského města Klatovy, se vyjádřila, že imigrační krizi "řídí někdo, kdo chce, aby Evropa upadla do chaosu a do problémů".

Andrew Stroehlein, evropský mediální ředitel Human Rights Watch, napsal na Twitteru: "Co byste řekli tomu, kdyby šéf vašeho státu se postavil na téže jeviště se stoupencem koncentračních táborů a plynových komor? Na fotogratii, kterou zveřejnil Stroehlein na Twitteru, se vedle Zemana objevuje Martin Konvička, šéf organizace nenávistníků "Islám v České republice nechceme" a "Antiislámského bloku".

V ostrém kontrastu proti Zemanovi použil levicový premiér Bohusla Sobotka výročí sametové revoluce k tomu, aby poděkoval dobrovolníkům, kteří pomáhají uprchlíkům. "Náš hněv se musí obrátit proti radikálním islamistů, nikoliv uprchlíkům, kteří často prchají před náboženským či etnickým násilím vražedných fanatiků," řekl Sobotka.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6414

Diskuse

Obsah vydání | 20. 11. 2015