Jaká je profesní kvalifikace uprchlíků v Rakousku?

12. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Při analýze profesní kvalifikace žadatelů o azyl v Rakousku zjistil rakouský Úřad zaměstnanosti (AMS), že mnoho uprchlíků se Sýrie a z Íránu má lepší kvalifikaci než nezaměstnaní Rakušané.

Úřad AMS provedl v období of srpna do poloviny prosince 2015 testy kompetencí u vzorku asi 900 uprchlíků. V úterý prezentoval výsledky na veřejnosti šéf úřadu AMS Johannes Kopf a rakouský ministr sociálních věcí Rudolf Hundstorfer. Zjistilo se, že zejména Syřané a Íránci jsou vesměs univerzitně vzdělaní, anebo mají alespoň středoškolské vzdělání.

Nejméně kvalifikovaní jsou Afghánci. V průměru jsou ženy mezi uprchlíky lépe vzdělaní než muži, ale opět to závisí na jejich národnosti.

Kopf uvedl, že na něho "zvlášť udělali dojem" Syřané a Íránci. Asi 90 procent zkoumaných Íránců mělo dokončené vzdělání a získalo po ukončení školy další kvalifikaci. Totéž platilo o asi 70 procentech Syřanů. Asi 40 procent uprchlíků z Íránu a z Iráku má univerzitní tituly.

Horší je to s afghánskými uprchlíky, z nichž jen třetina dokončila povinnou školní docházku a asi třetina z nich nikdy nechodila do školy.

Kopf uvedl, že pravděpodobnost, že uprchlíci získají v Rakousku zaměstnání, se zvyšuje s mírou jejich kvalifikace. "Avšak neměli bychom si myslet, že jejich integrace bude lehká," dodal. Mnoho uprchlíků nemluví německy a nemá v Rakousku sociální styky, které mohou pomoci k nalezení zaměstnání. Velká část uprchlíků je také silně postižena traumatickými zážitky.

Loni hledalo v Rakousku práci asi 17 300 uprchlíků. Ministr Hundstorfer odhaduje, že v roce 2016 tento počet vzroste na asi 30 000.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11169

Diskuse

Obsah vydání | 14. 1. 2016