Miloš Zeman zájmy ČR těžce ohrožuje

1. 2. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

K článku Bohumila Kartouse je záhodno dodat, že ač si možná četní čeští občané myslí, že Miloš Zeman svým hrubě xenofobním protiuprchlickým postojem a svým šířením lží "hájí zájmy České republiky", ve skutečnosti je tomu přesně naopak.

Je smutným faktem, že právě v důsledku Zemanových nenávistných nesmyslů proslula Česká republika celosvětově v posledních měsících jako nenávistná, uzavřená a nepřátelská země. Totéž samozřejmě se s úlekem evropská a světová veřejnost dověděla o všech čtyřech členech tzv. Visegrádské skupiny, tedy i o Polsku, Slovensku a Maďarsku, jenže bez Zemana by se Česká republika nestala ve světovém povědomí čelným členem této fašizující, nenávistné skupinky států.

Zemanovy výroky už nesou svou jedovatou sklizeň, když začíná v Praze docházet k fyzickým útokům proti muslimům. To se zase šíří do světa a obraz ČR jako zlé a nepřátelské země to posiluje.

Jeden britský obchodník žijící v Praze nedávno v těchto dnech Frankfurt nad Mohanem a aby řeč nestála, zavtipkoval, možná nepříliš případně, před svou německou kolegyní: "Dneska mám účes jako Hitler". Odpověděla: "To je vlastně logické, když jsi sem přijel z té Prahy..." Má tohle Česká republika opravdu zapotřebí?

Několik let upozorňuju na to, že v době krizí bude ohrožena strategická bezpečnost České republiky, o níž normálně v zahraničí nikdo nic neví, a že proto by bylo zapotřebí, aby si české úřady vypracovaly a realizovaly tak, jak to dělají všechny chytré státy, projekt kulturní diplomacie v zahraničí, který by na několika světových univerzitách připravoval mezinárodní odborníky na českou a středoevropskou problematiku, kteří se v krizi České republiky zastanou. ČR to samozřejmě nedělá, kdo by se staral.

Teď to dělá Miloš Zeman, avšak jeho "kulturní diplomacie" je naprosto záporná, ničivá a negativní. V důsledku pověstí o České republice, že je to nenávistná, nepřátelská a uzavřená země, kterou Zeman tak efektivně šíří do světa (vždyť tomu tak, doufejme, není!) hrozí České republice zrušení fondů, které dostává z Evropské unie a není vyloučeno i odstranění středoevropských zemí z Evropské unie, nebo jejich odsunutí na nevýznamnou periferii EU.

O to všechno se zasloužil Miloš Zeman. Uvažme, jak dobře bude České republice bez kontraktů německých firem, bez obrovských dotací z Bruselu a bez bezpečnostních záruk Západu a Evropské unie, Mimo Evropskou unii bude desetimilionový stát opět vystaven svévoli velmocí.

Blahopřejme Miloši Zemanovi, který "hájí zájmy České republiky" tímto opravdu efektivním způsobem.

Přesto by stačilo relativně málo, aby si Česká republika pomohla. Stačilo by vyhlásit, že ČR přijme několik stovek nebo tisíců bezprizorných uprchlických dětí, které se dnes zoufale potácejí Evropou bez doprovodu jakýchkoliv dospělých a stávají se obětí evropských kriminálních sítí. Proč nikdo v ČR v této věci nehne prstem? Kromě normální lidskosti (na kterou mnozí ovšem, zdá se, jaksi už úplně pozapomněli) by to přineslo České republice i obrovský mezinárodní diplomatický prospěch.

0
Vytisknout
12239

Diskuse

Obsah vydání | 4. 2. 2016