Téměř 600 000 lidí žádá Nobelovu cenu míru pro obyvatele řeckého ostrova

1. 2. 2016

čas čtení 1 minuta


Téměř 600 000 lidí již podepsalo petici, která vyzývá k udělení Nobelovy ceny míru za rok 2016 obyvatelům řeckého ostrova, kteří se nacházejí v první linii uprchlické krize.


Významní akademici z prestižních univerzit celého světa údajně také podali návrh, který podpořili europoslanci, umělci, politici a řecká média.

A několik prominentních řeckých osobností také oslovilo Nobelův výbor, když nominovaly řeckou důchodkyni a rybáře, spolu s herečkou Susan Sarandonovou.

Emilia Kamvysisová (85) a Stratis Valiamos (40) se stali místními celebritami kvůli dobrovolnické práci, zatímco Sarandonová se snažila zvýšit povědomí veřejnosti o uprchlické krizi návštěvou ostrova Lesbos a dobrovolnickou prací.

V neděli 31. ledna večer bylo na petici organizace AVAAZ 597 697 podpisů.

"Obyvatelé řeckých ostrovů v Egejském moři udělali a dělají vše možné, aby pomohli vysídleným syrským uprchlíkům, navzdory tomu, že po mnoho let čelí těžké ekonomické krizi," uvádí petice, kterou sepsala Akmini Papadakiová, architektka z Kréty.

"Jejich činy a oběti by neměly zůstat nepovšimnuty, protože významně přispívají ke světovému míru a stabilitě," uvádí petice.

Nominaci podpořil také předseda řeckého parlamentu Nikos Vutsis. "Občané egejských ostrovů, a zejména Lesbu, představují pro evropskou civilizaci příklad," prohlásil politik.

Podle Mezinárodní organizace pro migraci vloni do Řecka dorazilo přes 800 000 uprchlíků. Letos je to denně v průměru přes 1 900 osob, tvrdí OSN. Více než polovina letošních příchozích, přes 31 000 lidí, byla registrována na Lesbu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6701

Diskuse

Obsah vydání | 4. 2. 2016