Syrští uprchlíci v Jordánsku: Jestli nám přestanou dávat kupóny od OSN, asi zemřeme

3. 2. 2016

čas čtení 1 minuta


"Jen se podívejte, jak tady žijeme," říká Umm Majd, Syřanka, která uprchla do Jordánska. Žije se svým manželem a dvěma syny v podzemní místnosti o velikosti 2 x 2,5 metru vedle podzemního parkoviště. V Jordánsku je podle odhadů 630 000 - 1,27 milionu syrských uprchlíků. Většina z nich nemá právo na práci - manžel Umm Majdové pracuje ilegálně jako myč automobilů za 100 jordánských dinárů měsíčně - cca 3000 Kč, to je polovina minimální mzdy. Rodina také dostává celkem od OSN kupóny v hodnotě 40 dinárů měsíčně - loni to ještě bylo 80 dinárů. Za činži platí 50 dinárů, takže jim zbývá na měsíc na veškeré další výdaje 90 dinárů.

"Teď se ještě do Evropy nechystáme, říká manžel Umm Majd, "ale jestliže nám přestanou dávat ty kupóny, budeme muset. Bez těch kupónů zřejmě umřeme."

Během čtvrteční londýnské konference o uprchlících doufají britští ministři, že přesvědčí svět, aby dal Jordánsku podstatnou finanční pomoc za nabídku pracovních příležitostí pro uprchlíky. Jenže odborníci v Jordánsku i v Libanonu varují, že tato strategie není žádným kouzelným řešením, bude to značnou dobu trvat, než bude moci být realizována, vznikne zřejmě jen asi 2000 - 30 000 pracovních příležitostí a stále bude nutné, aby Evropa přijala nejméně půl milionu uprchlíků.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6032

Diskuse

Obsah vydání | 5. 2. 2016