Úsvit jednoho z bloků budov/kvádrů/kostek/špalků/pařezů… proti islámu podporuje Donalda Trumpa, aneb kruh se uzavírá

11. 3. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty



Na sociálních sítích se objevilo krátké video, v němž lídr spolku s prapodivným názvem Dawn of a Block against Islam (Úsvit jednoho z bloků budov/kvádrů/kostek/špalků/pařezů… proti islámu), entomolog a vysokoškolský pedagog v jedné osobě Martin Konvička, lámanou angličtinou vyjadřuje podporu republikánskému kandidátovi na úřad prezidenta Spojených států Donaldu Trumpovi. Jak je na první pohled a poslech patrné, tato obskurní islamofobní partička by měla pilovat spíše angličtinu než své rasistické předsudky.

Bylo jen otázkou času, kdy česká kocourkovsky rasistická scéna pochopí, že má velice mocného spojence v zámoří, jenž by se mohl případně dostat do Bílého domu. Verbální útoky megalomanského magnáta proti muslimům a migrantům zejména z Latinské Ameriky jsou už legendární, je tedy záhadou, proč si toho naši drazí xenofobové všimli až teď. Konvička za asistence svých partajních soukmenovců Lidinského a Hampla říká zhruba toto: „Zrovna jsme se dozvěděli, že Donald Trump byl nepřátelským táborem označen za islamofoba roku. Je to velká pocta, Donalde. Strana Úsvit jednoho z bloků budov/kvádrů/kostek/špalků/pařezů… proti islámu a většina obyvatel české republiky (sic! – pozn. DV) vám přeje, abyste se stal prezidentem. Do toho, Donalde, do toho!“

Všimněme si, že být v údajné tyranii politické korektnosti, jež má v moci západní společnost, označen za islamofoba, je podle vysokoškolského pedagoga, bývalého policisty a sociologa velkou poctou. Donald Trump nepřestává soudné lidi na celém světě děsit, kupříkladu tím, že nevylučuje možnost, aby muslimové nosili speciální identifikační odznaky ZDE. Jednomu až běhá mráz po zádech, když slyší tyto nehoráznosti, a nedokáže se ubránit dojmu, že se děsivě povědomá historie může opakovat.

Někteří komentátoři již odložili veškeré zábrany a označují Donalda Trumpa za fašistu ZDE. Politický komentátor Robert Reich si všímá paralel mezi Trumpovou politickou kampaní a kampaněmi temných figur, jako byli Benito Mussolini, Adolf Hitler či Francisco Franko. Není možná náhoda, že magnát na svém twitterovém účtu zveřejnil Mussoliniho výrok a že nabádá své stoupence, aby na shromážděních na jeho podporu zvedali ruce ne nepodobným způsobem jako nacisté, všímá si Reich.

Tyto nuance mohou klouzat po povrchu, nicméně Trump se vulgárně a populisticky snaží oslovit deprimované a nepříliš vzdělané masy, jimž neoliberální „úsporná opatření“ vzala naději na důstojný život, aby jej následovaly. Tito lidé jsou snadnou kořistí populistů Trumpova formátu a je snadné je dezorientovat tím, že se ukáže na bezbranné obětní beránky, na nichž by si mohli vylít svou bezmoc a vztek.

Reich poznamenává, že následky velké ekonomické deprese ve 30. letech minulého století byly sice horší, než je dnešní ekonomická situace mnoha Američanů, avšak lidé tehdy měli naději, že se neblahá situace zlepší. Dnešní Trumpovi přívrženci se nacházejí v těžké letargii a beznaději – jsou tudíž velice zranitelní a náchylní podlehnout strašidelným historkám i lákavým slibům. „Nemějte starost, když vás vyhodí ze zaměstnání, postarám se o vás a seženu vám práci,“ vábí je jako mýtické Sirény miliardář.

Komentátor píše, že staří fašisté vyvolávali násilnosti, zatímco Trump omlouvá útoky svých stoupenců proti muslimům, bezdomovcům a Afroameričanům. Několik týdnů poté, co Trump lživě tvrdil, že imigranti z Mexika přinášejí do USA zločinnost, jeho dva stoupenci zbili a pomočili bezdomovce z Mexika. A Trumpova reakce byla smířlivá. Útočníci posléze na policii vypověděli, že Trump měl pravdu, že je nutné tyto ilegály deportovat.

Noam Chomsky opět varuje před zvolením jakéhokoliv republikánského kandidáta do Bílého domu s tím, že by v tomto případě Spojené státy postihla naprostá katastrofa ZDE. Chomsky zdůrazňuje neblahou skutečnost, že republikánští uchazeči o křeslo v Oválné pracovně buďto popírají destruktivní dopady globálního oteplování, nebo zastávají názor, že s tím není třeba nic dělat. Navíc mají sklony eskalovat vojenskou konfrontaci ve světě a jejich politiku lze obecně považovat za ohrožení existence lidského druhu.

Pochybuji, že by čeští mudrci, jako je Konvička nebo Hampl, reflektovali politické pozice Republikánské strany či samotného Trumpa v celku. Jim bohatě stačí, že jejich „kandidát“ verbálně atakuje muslimy, již v jejich očích představují pověstného Ahrimana, proti němuž je jakýkoliv klacek dobrý. Kruh se tedy uzavírá.

0
Vytisknout
6359

Diskuse

Obsah vydání | 15. 3. 2016