Sedmimilionový Londýn si zvolil muslimského primátora

6. 5. 2016

čas čtení 2 minuty




Po verifikaci 95 procent volebních hlasů je zjevné, že volby londýnského primátora vyhrál muslim a labourista Sadiq Khan. Sociální demokrat Sadiq Khan obdržel 57 procent hlasů, jeho oponent, konzervativec Zac Goldsmith 43 procent.

Sadiq Khan je britský politik a právník (nar. 1970), který je labouristickým poslancem Dolní sněmovny od roku 2005. Je pákistánského původu. Stojí na umírněném křídle Labouristické strany. Jako právník se specializuje na lidská práva.

Za labouristické vlády Gordona Browna byl státním ministrem pro komunity a posléze náměstkem ministra dopravy. Narodil se jako páté z osmi děti v rodině pákistánských imigrantů. Jeho tatínek byl řidičem autobusu, matka byla švadlena.

Labouristické vítězství ve volbách londýnského primátora lze interpretovat jako posílení pozice levicového šéfa této strany Jeremy Corbyna, i když Sadiq Kahn uvedl, že kandidoval on, nikoliv Corbyn.

Konzervativci vedli v Londýně proti Sadiqu Khanovi špinavou kampaň. Snažili ho vykreslit jako stoupence muslimských extremistů. Konzervativní kandidát milionář Zac Goldsmith rozeslal letáky hinduistickým, sikhským a tamilským voličům, v nichž je varoval, že je Khan nebezpečný. V letácích nebylo uvedeno, že je Khan muslim, avšak někteří jejich příjemci si stěžovali, že taková kampaň je konfliktní "politika stoky". V jiném dopise Goldsmith varoval, že prý Labouristická strana zamýšlí zdanit zlaté klenoty, které často vlastní Indové žijící v Británii. To se také stalo terčem kritiky, jako záměrný pokus vyvolávat napětí mezi komunitami.

Konzervativní ministryně vnitra Theresa Mayová varovala, že Sadiq Khan je "nebezpečný pro Londýn", v době, kdy existuje "podstatná hrozba terorismu", protože jako lidskoprávní právník hájil u soudu extremisty.

Odcházející kontroverzní konzervativní primátor Boris Johnson se v předvolební kampani připojil k Zaku Goldsmithovi a tvrdil: "V islámu a v Labouristické straně probíhá konflikt a v obou případech Sadiq Khan - ať jsou jeho skutečné názory jakékoliv - napomáhá extremistům".

Ï mnozí konzervativní politikové a komentátoři odsoudili "špinavou" kampan Zaca Goldsmithe a varovali, že se konzervativci budou dlouho v Londýně z toho vzpamatovávat, než se na tu špínu zapomene.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
8062

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2016