Průzkumy veřejného mínění: Britové nepřijmou brexit, který by znamenal, že zchudnou

11. 12. 2016

čas čtení 2 minuty

Z nového průzkumu veřejného mínění vyplývá, že britští občané nepřijmou dohodu o brexitu, která by znamenala, že na tom budou finančně hůř než dosud. Polovina občanů, kteří hlasovali letos v červnu pro odchod z Evropské unie, včetně 62 procent voličů Labouristické strany a 59 procent občanů žijících na anglickém severu, není ochotna přijít o jakékoliv příjmy v důsledku odchodu Británie z EU.

Jen 10 procent voličů by bylo ochotno oželit více než 100 liber měsíčně. Odborník na průzkumy veřejného mínění Peter Kellner konstatoval, že z výsledků vyplývá, že britská premiérka Theresa Mayová "bude mít zřejmě vážné problémy s přípravou takového brexitu, který by uspokojil ty občany, kteří pro něj hlasovali."

Kellner dodal: "Toto je první průzkum veřejného mínění, který zjišťoval konkrétně, zda jsou voliči ochotni v důsledku brexitu přijmout finanční ztrátu. Odpovědí je, že drtivou většinou nejsou."

Z průzkumu organizace YouGov také vyplývá, že 22 procent britských voličů si myslí, že brexit na jejich příjmy nebude mít dopad. Jen 5 procent voličů se domnívá, že na tom budou po brexitu finančně lépe, 28 procent očekává, že na tom budou hůře a 45 procent voličů konstatuje, že nevědí, jak to dopadne.

Z průzkumu pro spotřebitelský magazín Which? také vyplynulo, že brexit je zdrojem vážných hospodářských obav pro britskou veřejnost. Téměř polovina britských občanů (47 procent) má obavy ohledně brexitu, o osm procent více občanů než v září, a dvě třetiny Britů se obávají, že dojde ke zdražení potravin.

V oblastech, které hlasovaly pro brexit největší většinou, vládnou nyní největší obavy, že občané zchudnou: toho se bojí 59 procent Britů na severu Anglie a 54 procent ve Walesu a v Midlands.

Z prozrazeného memoranda Davida Davise, ministra pro brexit, vyplývá, že v důsledku toho, co Davis charakterizoval jako "neflexibilní" postoj Evropské unie vůči principu volného pohybu obyvatelstva, nebude mít Británie volný přístup na jednotný evropský trh.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6112

Diskuse

Obsah vydání | 13. 12. 2016