Srbská policie: Krmit uprchlíky je zakázáno!

16. 1. 2017

čas čtení 1 minuta




Jsem zpátky ze Srbska, píše Eva Zahradníčková. Situace je tam taková: byli jsme v Horgosi (to je to místo, kde žijí lidé pod přístřešky z hader). Na místě jsem se potkali s pracovníky UNHCR. Ti nám řekli, že ženy a děti odvezli do zděné budovy v Subotici, která je ovšem uzavřená a není možné se k nim dostat. Muži zůstali na tom poli. Momentálně je jich tam něco kolem dvaceti. Rozdávali jim deky a rukavice. Tvrdili, ze nemají povolení jim dávat jídlo. My jsme jídlo přivezli, jenže během pár minut tam přijela srbská policie a příslušník na nás začal křičet, že pomáhat teď lidem je ilegální a že nás muže zatknout. Po nekolikaminutové debatě s nim na nás vytáhl argument, ze je možné... že jídlo, které jim chceme dát, je otrávené a že on tímto vlastně chrání ty imigranty. Nakonec nás pustil.







Jeli jsme dal do Kelebije. Tam jsou opět jen muži pod přístřešky. Ve dne jsou pod střechou jednoho bistra, kde jim dovolí sedět a případně si nabíjet mobil. Tam jsme se potkali se skupinou dobrovolníků z Německa, kteří jim tam vozí jídlo. Všichni uprchlíci čekají na pořadové číslo. Maďaři si berou ve všední dny 10 uprchlíků dle pořadí. Přednostně berou ženy a děti. Muži musí čekat až nakonec. Bohužel se tímto systémem oddělují otcové od rodin.

Ti muži v Kelebii nám vyprávěli, ze nad ránem přijela policie a zkopali je. Když jsem se ptala proč, jeden mi odpověděl:" Protože můžou."





Foto Zdeněk Štěrbák

0
Vytisknout
8837

Diskuse

Obsah vydání | 19. 1. 2017