Francouzský prezidentský kandidát Fillon zaměstnal ženu a děti, zaplatil jim milion eur

1. 2. 2017

čas čtení 3 minuty


Prezidentský kandidát středopravicových Republikánů Francois Fillon zaměstnal svou ženu Pénelopé a zaplatil jí přes 900 000 eur za práci, kterou neudělala, tvrdí týdeník Le Canard Enchaîné. Podle listu politik zaměstnal také své dvě děti.


Zpráva týdeníku takřka zdvojnásobuje předmětnou sumu, kterou podle předchozích tvrzení měla obdržet Penelopé Fillon. Doplňuje také informaci, že kandidát zaměstnal dvě ze svých pěti dětí jako parlamentní asistenty, když byl senátorem. Ty vydělaly dalších 84 000 eur.

Podle francouzských zákonů není ilegální, aby poslanci zaměstnávali členy rodiny, pokud práci opravdu provedou.

Canard minulý týden napsal, že nemůže nalézt důkazy, že by Pénelopé Fillon odvedla práci parlamentní asistentky pro svého manžela a později pro jiného poslance.

Žena měla dostávat až 7 000 eur měsíčně navrch k penězům, které získává za práci pro literární revue vlastněnou rodinným přítelem. Bývalý editor revue tvrdí, že ji nikdy neviděl.

Nová podezření přišla několik hodin poté, co vyšetřovatelé prohledali parlamentní kanceláře v rámci předběžného šetření případu. Kauza již poškodila Fillonovu kandidaturu na prezidenta v nadcházejících dubnových volbách.

Fillon, který byl premiérem v letech 2007-2012 a od té doby působil jako poslanec, získal nominaci konzervativců v listopadu.

Od té doby byl považován za favorita voleb, ale v posledních dnech se mu příliš nedaří reagovat na podezření spojená s jeho ženou.

Finanční prokuratura zahájila předběžné šetření ve věci zpronevěry a zneužití veřejných fondů krátce předtím, než týdeník Canard přinesl nová zjištění.

Lídr parlamentní frakce Les Républicains Christian Jacob v úterý potvrdil, že kanceláře byly prohledány, ale Fillona se zastal.

"Francois Fillon sám žádal o to, aby vyšetřování postupovalo rychle, a justiční systém musí odvést svou práci," sdělil Jacob novinářům v Národním shromáždění. "Ale co vám mohu říci je, že všichni republikánští zákonodárci podporují Francoise Fillona a stojí za naším kandidátem."

Fillonovi byli vyslechnuti v pondělí odpoledne. Vyšetřovatelé se snaží zjistit, zda by předběžné šetření mělo přejít v plné vyšetřování.

Bývalý konzervativní premiér tvrdí, že pokud dojde k formálnímu trestnímu vyšetřování, odstoupí z kandidatury na prezidenta. Formální vyšetřování by mohlo trvat měsíce.

Obchodník a Fillonův přítel Marc Ladreit de Lacharrière byl také vyslechnut v souvislosti s podezřelými skutečnostmi. Je vlastníkem literárního časopisu La Revue des Deux Mondes, která podle týdeníku Le Canard Enchaîné vyplatila Fillonově ženě dalších 100 000 eur za velmi málo práce.

Fillon se hájí, že práce jeho ženy byla skutečná, a tvrdí, že jde o pomlouvačnou kampaň.

Předběžné šetření nicméně narušilo průběh prezidentské kampaně i obraz oddaného katolíka, který si politik pěstuje.

Průzkumy ukazují, že Fillon ztrácí ve prospěch ultrapravicové kandidátky Marine Le Pen a nezávislého centristy Emmanuela Macrona.

Pokud Fillon z kampaně odstoupí, Republikánům zbude málo času na výběr jiného kandidáta. Starosta Bordeaux Alain Juppé (podle dlouhodobých projekcí jeden z mála těch, kdo měli šanci porazit ve druhém kole Marine Le Pen - pozn. red.) v pátek odmítl myšlenku, že by mohl nastoupit za Fillona.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6133

Diskuse

Obsah vydání | 3. 2. 2017