Vrcholná schůzka na Maltě: Ochraňujte práva migrantů, naléhá Zeid na EU

3. 2. 2017

čas čtení 2 minuty

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zeid Ra’ad Al Hussein v pátek zdůraznil, že je nesmírně důležité nevracet uprchlíky do zemí, kde čelí mučení, pronásledování či ohrožení na životě. Úřad OSN pro lidská práva zaznamenal ve své nedávné zprávě děsivé případy porušování lidských práv a strašlivé podmínky, jimiž trpí lidé, kteří přecházejí Libyi ve snaze se dostat do Evropy.

"Naléhám na představitele EU, aby zajistili, aby veškeré debaty a rozhodnutí na maltském summitu plně respektovaly zásadu nevracení uprchlíků, což je základní kámen mezinárodních lidských práv a uprchlického práva." Na Maltě hovoří představitelé EU o možnosti spolupracovat v uprchlické krizi s Libyí a sousedními zeměmi.

"Apeluji na EU, aby vytvořila robustní mechanismus pro následné monitorování a podporu na ochranu práv zachráněných osob. EU musí zajistit, aby pobřežní hídlky byly přísně prověřovány, zda mají příslušnou kvalifikaci pro dodržování lidských práv," zdůraznil Zeid.

Úřad OSN pro lidská práva zaznamenal ve své nedávné zprávě děsivé případy porušování lidských práv a strašlivé podmínky, jimiž trpí lidé, kteří přecházejí Libyi ve snaze se dostat do Evropy.

"Obrovská míra utrpení, včetně svévolného věznění osob, mučení, zabíjení a sexuálního znásilnování dokazuje, že Libyi není v žádném případě možné požadovat za bezpečnou zemi, do níž by bylo možno uprchlíky vracet," varoval vysoký komisař. Přivítal návrhy EU pracovat na zlepšení šokujících podmínek v detenčních střediscích pro imigranty v Libyi. Požadoval také ukončení svévolného zadržování uprchlíků.

0
Vytisknout
5212

Diskuse

Obsah vydání | 3. 2. 2017