Trumpova porážka: Sněmovna reprezentantů odložila hlasování o zrušení Obamacare

24. 3. 2017

čas čtení 1 minuta


Republikánští zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů oznámili odložení hlasování o novém zákonu upravujícím zdravotní péči. Znamená to první parlamentní porážku prezidenta Trumpa na sedmé výročí schválení Obamova návrhu.


Hlasování ve sněmovně o návrhu zákona American Health Care Act (AHCA) mělo proběhnout ve čtvrtek večer. Ale místo toho zákonodárci oznámili jednání o dalších krocích. Ačkoliv Republikáni mají v komoře většinu, mohou si dovolit jen 22 hlasů proti návrhu. A nepovedlo se jim během čtvrtka zajistit dostatek hlasů na to, aby byl návrh schválen.

I když Republikáni byli sedm let v opozici vůči zákonu o zdravotní péči známému jako Obamacare, některé rysy návrhu předloženého Trumpovou administrativou část z nich odmítá. Trump se ve středu večer snažil telefonicky získat podporu nesouhlasících, ale zjevně se mu to nepodařilo.

Kritici tvrdí, že nový návrh je příliš drahý. Někteří chtějí, aby dávky pro péči o dítě, pohotovostní služby, prohlídky a očkování byly zrušeny; jiné znepokojuje, že by si jejich voliči podle nového zákona nemohli dovolit zdravotní pojištění. Podle jednoho odhadu by o pojištění přišlo 14 milionů Američanů, podle jiného by šlo až o 24 milionů.

Menšina Demokratů ve sněmovně bude hlasovat proti návrhu. Ve čtvrtek ale také 36 většinou konzervativních Republikánů oznámilo, že s návrhem nesouhlasí, což brání jeho schválení.

Trump na Twitteru vyzval své příznivce, aby se obrátili na zákonodárce a vyjádřili podporu jeho plánu na zrušení a nahrazení stávajícího systému zdravotní péče.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6280

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2017