Navzdory varování Moskvy, Putinův kritik Alexej Navalnyj zorganizoval v Moskvě nepovolenou protikorupční demonstraci

26. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Aktualizace: Policie zatkla více než 100 osob v Moskvě a desítky v dalších ruských městech během velkých protestů, které se po řadě let v neděli konaly po celém Rusku. Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj, který bojuje proti korupci v ruské vládě a který demonstrace svolal, byl v Moskvě zatčen. Nacpali ho do policejního autobusu, který po několik minut nemohl odjet, protože na něj zaútočily davy a pokusily se Navalného osvobodit. Došlo také k izolovaným potyčkám s policií. Lidé skandovali "Hanba" a "Rusko bude svobodné!"

Protestů se účastnily statisíce lidí ve většině velkých ruských měst, od Vladivostoku až po evropská města. Policie v Moskvě odhadla, že se demonstrace účastnilo asi 7000 lidí, avšak počty byly zřejmě daleko vyšší. Jen v Moskvě bylo zatčeno asi 130 osob.

Videozáznam z potyček kolem zatčení Navalného (Demonstranti skandují "Pozor!", tedy "Hanba!":

Takto se na demonstraci v neděli dopoledne připravoval Putinův režim. Ne, není to zacyklené video:

Alexander Gorovoj, vysoký činitel ruské policie, v pátek varoval, že úřady "neponesou žádnou odpovědnost za možné záporné důsledky" pro lidi, kteří se demonstrace účastní.

Navalnyj vyvolává nevoli putinovských vládních kruhů tím, že opakovaně upozorňuje na to, že vysocí kremelští funkcionáři shromáždili každý obrovské bohatství. Nedávno vydal Navalnyj zprávu a padesátiminutové video, že premiér Dmitrij Medveděv investoval více než 1 miliardu dolarů, získaných na úplatcích do vinic, luxusních jacht a rezidencí.

Na Navalného nepovolené demonstraci se očekává velká účast. Navalnyj zdůrazňuje, že protest je důležitý, protože ukáže, kolik Rusů je nespokojeno se zlodějských a autoritářským režimem. Lidé ve více než 100 městech v Rusku uvedli, že se demonstrace účastní, a Navalného video o Medveděvovi vidělo n YouTube více než 10 milionů lidí.

"Vím, že zastupuji miliony lidí, vím, že občané mé postoje podporují a kdyby se konaly poctivé volby, zvítězil bych," řekl Navalnyj a poukázal na to, že nemá přístup do státní televize a je mu odpíráno právo na svobodu shromažďovací.

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov odmítl obvinění, že stát vede proti Navalnému kampaň.

Oficiálně je Navalnému zabráněno kandidovat v prezidentských volbách, protože byl v únoru znovu odsouzen za údajnu zpronevěru, při procesu, který byl úplně stejný jako proces r. 2013, který zrušil Evropský soud pro lidská práva jako zmanipulovaný.

Vladimír Putin má však v Rusku podporu občnaů vyšší než 80 procent. I kdyby Navalnyj měl možnost kandidovat, zřejmě by nezískal podporu vyšší než 15 procent obyvatel.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5656

Diskuse

Obsah vydání | 28. 3. 2017