Skotsko: Premiérka odkládá nové referendum o nezávislosti

28. 6. 2017

čas čtení 1 minuta
Skotská premiérka Nicola Sturgeonová oznámila poslancům, že odkládá plány na druhé referendum o nezávislosti. Podle ní otázku přehodnotí ve světle podmínek pro odchod Británie z EU.


Sturgeonová v březnu vyzvala k novému hlasování o odtržení Skotska od Británie. Plánovala je na termín mezi koncem roku 2018 a počátkem roku 2019. Podle ní měl takový krok Skotům přinést alternativu k brexitu.

Ve světle červnových voleb, v nichž její strana SNP ztratila 21 z 54 křesel v národním parlamentu, Sturgeonová otázku znova přezkoumává. Referendum nebude na pořadu dne, ale jeho možnost zůstane otevřena. Mezitím se zaměří na snahu ovlivnit britská jednání o brexitu, aby zajistila národní zájmy.

Další referendum by musela schválit britská vláda, avšak premiérka Theresa Mayová se veřejně vyjádřila, že si má Sturgeonová druhý pokus zcela odpustit.

Skotové se v roce 2014 rozhodli zůstat v Británii. Avšak debata ohledně nezávislosti byla znova otevřena po britském referendu o brexitu. Ve Skotsku 62 % voličů hlasovalo pro setrvání v EU a pouze 38 % bylo pro odchod z unie.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
15049

Diskuse

Obsah vydání | 30. 6. 2017