Britská euroskeptická ultrapravice je urážkou demokracie

17. 10. 2017

čas čtení 4 minuty


Text, který věnujeme před nadcházejícími českými všeobecnými volbami všem občanům, kteří chtějí, aby ČR odešla z Evropské unie

Je lehké odmítnout euroskeptickou ultrapravici britské Konzervativní strany argumentem, že to jsou blbci. Je to příliš lehké, pokud chcete zabránit brexitu, anebo omezit škody, které vyvolá, píše Nick Cohen. Co se urážek týče, takováto urážka je příliš mírná. Britská konzervativní euroskeptická ultrapravice nemá žádný plán, kromě touhy proměnit Británii v dystopii podle Ayn Randové, kde veškeré předpisy zmizí a stát odumře. Britská konzervativní euroskeptická ultrapravice nemá žádnou politickou strategii, kromě nostalgické naděje, že Británie populuje přes široká modrá moře a dobude nové trhy tak, jak to učinili v minulosti naši imperiální předkové.



Tato pravice nabízí náboženství, nikoliv politiku. Její víra nemá chybu, tak praví její evangelium. Jestliže brexit selže, není to proto, že víra je falešná, ale protože kacířští zrádci, soudci, státní úředníci a vlády EU se spikli ve snaze ho zhatit. "Ten, kdo pochybuje, je zatracen," řekl svatý Pavel. "Ti, kdo nevěří, jsou hříšníci," dodává Boris Johnson.

Thatcherismu, poslední britské rebelii pravice, předcházela dlouhá léta plánování v institutech Centre for Policy Studies a Centre for Economic Affairs. Pokud jste žili v sedmdesátých letech, mohlo se vám to líbit, nebo jste to mohli nenávidět. Ale nebylo lze popřít, že pravice tehdy vypracovala konkrétní vládní program. 

Dnes pro brexit neexistuje žádný plán, žádný program, vůbec nic. Namísto toho, aby brexit formulovali seriozní myslitelé, podporují ho propagandisté, pisálci z bulvárního tisku a tiskoví magnáti žijící v daňových rájích v zahraničí. Prosazovatelé brexitu Boris Johnson a Michael Gove jsou bývalí novináři. Pravicové   deníky The Sun, Telegraph, Mail a  Express jen nejásají pro brexit, zatímco by dospělí a zkušení lidé činili závažná rozhodnutí, jak tomu bylo za Margaret Thatcherové. Ne, tyto noviny, to je jediný mozek, který kampaň za brexit vlastní. 

Dominic Cummings, ředitel kampaně Vote Leave za brexit, prokázal, jak frivolní byl jeho podnik, když hned po referendum vymazal portál své kampaně. Je to, jako by tím přiznal, že sliby, které Johnson a Gove učinili 17,4 milionům britských voličů, byly lži. Jakmile kampaň dosáhla úspěchu, Cummings  zlikvidoval veškeré inkriminující důkazy.

Globální hnutí proti příliš silnému státu v Reaganově Americe a v Gorbačovově Sovětském svazu bylo motorem vlády Margaret Thatcherové. Stoupenci brexitu nemají nikoho než Donalda Trumpa a ani ho vlastně nemají. Vedle jeho ostatních chyb - rasismu, narcismu, neustálé prolhanosti - Trump je ochranář, která hájí "Ameriku na prvním místě". Nikdy Británii neposkytne protekční obchodní dohodu, která by jí umožnila nahradit evropské trhy, i kdyby mu to Kongres dovolil, což se nestane.

Stoupenci brexitu nemají žádné spojence, jen nepřátele. Bojují proti svým oponentům v Konzervativní straně už 30 let. Rány jsou příliš hluboké, jizvy příliš tlusté na to, aby mohli nyní přiznat, že druhá strana má pravdu. Pokud jim někdy šlo o zájmy Británie a o prospěch jejích občanů, dávno na to zapomněli. Jejich touha vytvořit izolovaný stát v Atlantiku, kde se zruší sociální stát a předpisy a bude se tam popírat globální oteplování, je jen primitivní pud. Nemohou ani o centimetr ustoupit svým nepřátelům, kteří je zesměšňují po celý jejich život. Kompromis za těchto jejich psychických okolností by považovali za zradu, i když jediný kompromis, který se od nich požaduje, je kompromis s realitou.

Takže si klidně říkejte, že brexit je hnutím organizované stupidity. Avšak je nutno přiznat, že jako propagandisté nejsou stoupenci brexitu vůbec stupidní. Jsou to nejbrilantnější a nejúspěšnější manipulátoři veřejného mínění v moderní britské historii.

Náboženské zdůrazňování, že podpora brexitu je věcí víry, nikoliv rozumu, přináší ten prospěch, že stoupenci jsou udržováni poslušně v linii. Navzdory kolapsu libry a životní úrovně, navzdory rozkladu vyjednávání o brexitu v Bruselu, nepřiznal ani jeden z prominentních zastánců brexitu ani zdání pochybnosti.  Normální politické argumenty pro euroskeptické stoupence brexitu už neexistují, stejně jako neexistují ve scientologické církvi. Kdo by ale vystoupil z řady, když všichni vědí, že hnutí, jemuž stojí v čele zlovolní pisálkové bulvárního tisku, je prokleje jako zrádce? Majitelé novin mají moc bez odpovědnosti.

Kompletní článek v angličtině ZDE

https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/oct/14/british-rights-propaganda-is-an-affront-to-democracy-brexit





0
Vytisknout
10974

Diskuse

Obsah vydání | 19. 10. 2017