Tabarnia: Fiktivní hnutí za nezávislost populární ve Španělsku

29. 12. 2017

čas čtení 1 minuta
Na sociálních sítích ožily staré požadavky na odtržení Barcelony a Tarragony od Katalánska. "Svobodu pro Tabarnii, Katalánsko Tabarnii olupuje. Katalánsko nikdy neudělalo nic, aby si Tabarnii získalo. Korupce katalánských politiků ponechala Tabarnii v bídě. Proto občané Tabarnie mají právo rozhodnout o své budoucnosti. Lid Tabarnie si jen přeje hlasovat. Tabarnia není pro nezávislost, Tabarnia je prodemokratická. Pokud Tabarnia vyhlásí nezávislost, bude jí zaručeno místo v Evropské unii. Tabarnia, katalánský Krym."


Petice požadující, aby se Tabarnia "stala novým autonomním regionem v rámci Španělska a nezávislým na Katalánsku" nasbírala 25 000 podpisů.

Tabarnia je hypotetická unie částí provincií Tarragona a Barcelona. Neexistuje: Je to mýtus. Ve skutečnosti jde pouze o žert - nemožný nápad, který byl oživen během předčasných voleb v Katalánsku.

Avšak příběh Tabarnie žil i během svátků a plní prázdno zanechané za sebou mlčícími politiky.

Uvěřitelnost tohoto nápadu je zásluhou katalánských separatistů - především výšeuvedené fráze byly používány k bombardování lidí v Katalánsku po celá léta - jen zaměňte jména, místo Tabarnie dosaďte Katalánsko.

Nadšenci pro nová sociální média použili hesla separatistů proti nim samotným. Tytéž ekonomické, kulturní, demografické a etnické argumenty jsou použity k obraně odtržení Barcelony a Tarragony od údajně nezávislého Katalánska a jejich navrácení do Španělska v postavení autonomního regionu.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7581

Diskuse

Obsah vydání | 29. 12. 2017