Skotsko zvědavě zkoumá, zda by bylo rozumné zavést univerzální základní příjem

27. 12. 2017

čas čtení 1 minuta



Čtyři komunální úřady ve Skotsku dostaly za úkol vyzkoušet zavedení univerzálního základního příjmu. Projekt má podporu skotské premiérky i všech parlamentních politických stran

Skotská vláda minulý měsíc poskytla grant ve výši čtvrt milionu liber (7 milionů Kč) čtyřem komunálním úřadům: v Glasgow, v Edinburku a v okresech Fife a Severní Ayrshire. V tomto pilotním projektu bude občanům nabídnut bezpodmínečný základní příjem a veškeré další příjmy, které si občan vydělá, budou progresivně zdaněny. Cílem je vytvořit bezpečnostní sociální platformu, na jejímž základě si občané budou moci vybudovat svou existenci, ať už se rozhodnou vydělávat, studovat, starat se o druhé nebo založit si podnik. Projekt ve Skotsku podporují všechny parlamentní politické strany.

Je navrhován roční příjem pro každého dospělého občana ve výši 5200 liber (12 000 Kč měsíčně). Odborníci vypočítali, že by se takový univerzální základní příjem mohl v podstatě financovat zrušením dnešních sociálních dávek a podpory v nezaměstnanosti a změnami daňového systému.

Premiérka Nicola Sturgeonová pilotní projekt podporuje: "Je možné, že se ukáže, že to není řešení, že to není realistické. Ale vzhledem k tomu, že se svět práce a zaměstnanosti nyní mění tak strašlivě rychle, je důležité, abychom jednali s otevřenou myslí a uvažovali o různých způsobech jak podporovat občany, aby se plně mohli účastnit na nové ekonomice." 

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
13374

Diskuse

Obsah vydání | 2. 1. 2018